weebly reliable statistics
Tinka van Rooij - Moordzaken.com
Tinka van Rooij

Uit Moordzaken.com

Ga naar: navigatie, zoeken
TinkavanRooij.jpg
 
Tinka van Rooij
Leeftijd 27 jaar
Datum 26 mei 2004
Moordplaats Zevenbergschen Hoek
Moordwijze Slagwapen
Status Opgelost
Misdrijf Moord
Straf 18 jaar

Op woensdag 26 mei 2004 wordt de 27-jarige Tinka van Rooij naar een garage gelokt in Zevenbergschen Hoek door een goede bekende van haar, Arno. Daar aangekomen wordt Tinka enkele malen hard op haar hoofd geslagen door Arno, waardoor zij komt te overlijden. Arno roept de hulp van anderen in om het lichaam van Tinka te doen verdwijnen. Zij wikkelen haar lichaam in een plastic zeil, en gooien haar lichaam in het water bij Lage Zwaluwe.

Het lichaam van Tinka wordt op 9 juni 2004 gevonden.


Verdachte

Arno, en twee anderen worden aangehouden. Zij bekennen de moord op Tinka, en bekennen ook de moord al weken van tevoren te hebben beraamd.


Uitspraak

Rechtbank Breda, 14 april 2005

Verdachte heeft zich met anderen schuldig gemaakt aan de moord op [slachtoffer] en het wegvoeren en wegmaken van haar lichaam. Al weken van tevoren werd er door de daders uitvoerig over gesproken. Tot in detail werden de plannen beraamd. Op 26 mei 2004 werd het plan uitgevoerd en werd [slachtoffer] meermalen met een hamer op haar hoofd geslagen, tengevolge waarvan zij overleed. Haar dode lichaam werd ingepakt in zeil, in een auto gelegd en vervoerd in de richting van het water in De Biesbosch. Op een afgesproken plek kwamen de daders bijeen. Één van de daders beschikte over een boot waarmee het lijk van [slachtoffer] werd vervoerd naar een diepe plaats in De Biesbosch. Verzwaard met kettingen werd het lijk daar in het water gegooid. Twee weken later werd het lichaam van [slachtoffer] gevonden.

De rechtbank acht de moord op [slachtoffer] een buitengewoon ernstig feit. Moord wordt in ons strafrechtstelsel beschouwd als het ernstigste commune misdrijf dat we kennen. Nog steeds is het de rechtbank niet geheel duidelijk waarom verdachte en zijn mededaders het plan hadden opgevat om [slachtoffer] te vermoorden. Vaststaat dat zij op een gruwelijke wijze om het leven is gebracht. Verdachte en zijn mededaders hebben geen enkel respect voor het leven van [slachtoffer] getoond en door de moord een onherstelbare inbreuk gemaakt op het recht op leven. Dieper ingrijpen in een mensenleven dan door dat leven te beëindigen is niet denkbaar. De rechtbank rekent het verdachte en zijn mededaders ook in ernstige mate aan dat zij het lichaam van [slachtoffer] hebben weggemaakt.

De gevolgen van dit handelen van verdachte en zijn mededaders zijn afschuwelijk. Voor de nabestaanden heeft de dood van het [slachtoffer] diepe gevoelens van verdriet en verslagenheid nagelaten. Haar vader, [(benadeelde partij)], gaf ter terechtzitting aan dat bij zijn echtgenote en hem de beelden van de feiten op het netvlies gegrift staan, dat zij er niet van slapen en er elke minuut van de dag aan denken. Voorts gaf hij aan dat het bijzonder zwaar was dat zij niet op een waardige manier afscheid van [slachtoffer] hebben kunnen nemen, omdat haar lichaam ernstig verminkt was. In de toelichting op de civiele vordering werd er aan toegevoegd dat verdachten zich na de moord huichelachtig hebben gedragen jegens de ouders van [slachtoffer].

Dat deze misdrijven niet alleen in de directe omgeving van het slachtoffer grote onrust en gevoelens van onveiligheid hebben veroorzaakt, maar ook de rechtsorde in ernstige mate hebben geschokt, blijkt wel uit de grote belangstelling die deze zaak in de media heeft gekregen.De rechtbank veroordeelt verdachte tot een gevangenisstraf van 18 (achttien) jaren.