weebly reliable statistics
Boneka Belserang - Moordzaken.com
Boneka Belserang

Uit Moordzaken.com

Ga naar: navigatie, zoeken
BonekaBelserang.jpg
 
Boneka Belserang
Leeftijd 30 jaar
Datum 5 februari 2009
Moordplaats Leiderdorp
Moordwijze Schietwapen
Status Onopgelost


Een voorbijganger vindt op de ochtend van donderdag 5 februari 2009 twee dode mannen op een parkeerterrein in Leiderdorp langs de snelweg A4.

Het zijn de 33-jarige Yassin Chakor en zijn goede vriend Boneka Belserang (30).


Verleden

Eén van de twee mannen die gisteren doodgeschoten zijn aangetroffen op een parkeerterrein langs de A4 is Boneka Belserang, een bekende in de Amsterdamse onderwereld.

Boneka Belserang is slechts dertig jaar geworden, maar dat was genoeg om een indrukwekkende reputatie op te bouwen in het Amsterdamse criminele milieu. Hij bewoog zich in zeer gewelddadige groepen drugshandelaars.

Op 16 januari 2005 schoot de half Indonesische Belserang tijdens een vechtpartij tussen twee groepen zware criminelen in een parkeergarage in de Reguliersdwarsstraat de 31-jarige Rico Flores Lopez dood.

Na een avondje stappen in club The Ministry hadden de groepen ruzie gekregen bij het verlaten van de parkeergarage. Flores Lopez trok een volautomatisch wapen, een Tech 9, en liep op de vechtpartij af.

De Surinaamse-Amsterdamse crimineel August Adjoeba wist het wapen af te pakken, maar tijdens een nieuwe worsteling trok de toen 26-jarige Belserang het wapen weer uit diens handen en schoot Flores Lopez dood. Belserang kreeg negen jaar cel, mede op basis van getuigenverklaringen van Adjoeba en van weer een andere bekende Surinaamse crimineel: Brian Stein. Flores Lopez was diens lijfwacht.

In hoger beroep bracht het Amsterdamse gerechtshof de straf terug tot vijf jaar, voor doodslag. Het hof oordeelde mild omdat Belserang zich had verdedigd in een uit de hand gelopen ruzie, waarin Flores Lopez hem was aangevallen.

Het laatste halfjaar zijn diverse betrokkenen bij die vechtpartij vermoord. Op 11 augustus werd August Adjoeba door twee 'getinte' mannen doodgeschoten in de A.J. Ernststraat in Buitenveldert, toen hij de flat van zijn vriendin verliet om naar de sportschool te gaan.

Het lichaam van Stein werd in november gevonden in de kofferbak van een auto die in Nieuw-Vennep stond geparkeerd. Enige weken eerder was het lichaam van zijn beste vriend René Karamatali gevonden in een riool in Almere.

Nu is dus ook Belserang geliquideerd. Vanzelfsprekend onderzoekt de recherche of een vete na de schietpartij in die parkeergarage de achtergrond is van deze recente reeks moorden. Zeker is dat overigens lang niet, want net zoals de twee andere recente slachtoffers had Belserang vele vijanden binnen het Amsterdamse milieu.

Zo zat hij eind 2006 enige maanden vast omdat de recherche hem ervan verdacht dat hij op 18 maart 2004 Martin Hoogland had doodgeschoten: de Amsterdamse oud-rechercheur en crimineel die op zijn beurt in 1991 bij het Hilton Hotel in Amsterdam-Zuid maffiabaas Klaas Bruinsma had vermoord.

Belserang zat het staartje van zijn straf voor de schietpartij in de Amsterdamse parkeergarage thuis uit, met een enkelband, onder elektronisch toezicht. Juist in de uren rond de moord op Hoogland was hij onvindbaar. Een informant tipte de politie dat Belserang de moordenaar van Hoogland was. Eerder hadden getuigen hem al herkend van beelden van een bewakingscamera in de omgeving van de moord.

Hij werd echter na enkele maanden weer vrijgelaten bij gebrek aan bewijs. Uit telefoongegevens bleek volgens zijn advocaat Bénédicte Ficq dat Belserang op het moment van de moord in Amsterdam was - wat hem een sluitend alibi zou verschaffen. Volgens Ficq was het ook onmogelijk dat Belserang om 16.00 uur Hoogland had vermoord in Hoorn, omdat het signaal van zijn enkelband om 15.27 uur nog in Amsterdam was geregistreerd. Justitie heeft Belserang een schadevergoeding betaald omdat hij maanden onterecht had vastgezeten.

Een passant vond gistermorgen vroeg op de parkeerplaats langs de A4 - bij een pannenkoekenhuis aan de Persant Snoepweg in Leiderdorp - de lichamen van Belserang en een Marokkaanse vriend van hem die eveneens een bekende van justitie was. De mannen lijken tijdens een vlucht uit hun auto te zijn doodgeschoten door één of meer daders. Hun lichamen lagen ongeveer twintig meter uit elkaar.

De politie liet weten dat de doden al snel na de moord ontdekt moeten zijn, aangezien behalve het pannenkoekenhuis bij de parkeerplaats ook een drukbezocht wegrestaurant en een McDonald's gevestigd zijn.

Bron: Het ParoolLinks

Online Condoleance Register van Boneka Belserang
Hyve ter nagedachtenis aan Boneka BelserangVragen politie

  • Wie weet wellicht waarom Boneka Belserang is vermoord en/of vermoedt wie de daders van deze moord kunnen zijn of heeft in het algemeen informatie over de moord?


Politie Leiden: 0800-6070 (gratis)
Meld Misdaad Anoniem: 0800 - 7000 (gratis)