weebly reliable statistics
René Karamatali - Moordzaken
René Karamatali

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
ReneKaramatali2.jpg
 
René Karamatali
Leeftijd 29 jaar
Datum 19 oktober 2008
Moordplaats Almere
Moordwijze Schietwapen
Status Opgelost
Misdrijf Moord
Straf 30 jaar
ECLI ECLI:NL:RBZLY:2010:BM3688

René Karamatali vertrok zondagavond 19 oktober 2008 vanuit zijn woning aan de Picassostraat in Almere en blijft bijna een maand spoorloos. Op 13 november wordt zijn lichaam gevonden in een riool aan de Poortmolenstraat. De recherche moest de complete straat openbreken en de riolering omleiden om bij de lugubere inhoud van de dikke rioolbuis te kunnen komen. René blijkt te zijn doodgeschoten. Zijn auto wordt twee dagen laten gevonden.

René is een vriend van de 49-jarige eveneens vermoorde Brian Stein. Hij werd op 14 oktober 2008 vermoord in de kofferbak van zijn auto aangetroffen.


Verdachten

In totaal worden vijf verdachten aangehouden. Onder hen is een vrouw. De rechtzaak is aangehouden tot het voorjaar van 2010.Uitspraak

Rechtbank Zwolle, 6 mei 2010

De rechtbank rekent verdachte in de eerste plaats als strafverzwarend zwaar aan de kille en koelbloedige wijze waarop René Karamatali en Brian Stein door hem zijn omgebracht en de wijze waarop en de omstandigheden waaronder verdachte zich na het doden van de beide slachtoffers heeft gedragen. Hij heeft hen met meerdere kogels uit een vuurwapen van dichtbij beschoten en met opzet omgebracht en heeft zich vervolgens, samen met anderen, van de beide lichamen ontdaan en zelfs persoonlijke spullen van hen ontvreemd. Met name de koelbloedige wijze waarop de beide lichamen zijn weggevoerd en vervolgens op een mensonterende wijze zijn gedumpt in kofferbakken van auto’s en, waar het gaat om een van hen, uiteindelijk in een rioolput, getuigt van geen enkel respect jegens het menselijk leven.

In dit licht bezien van hetgeen hiervoor is overwogen is invoelbaar hoe de nabestaanden van de slachtoffers het gehele opsporingsonderzoek in deze zaak, maar ook de rechtsgang, zullen hebben beleefd. Steeds weer werden zij geconfronteerd met de gruwelijke details met betrekking tot de dood van hun dierbaren, hetgeen bij hen ongetwijfeld tot veel emoties zal hebben geleid.

Hetgeen hiervoor is overwogen wordt nog eens versterkt door de proceshouding van verdachte die, soms met enige aarzeling en overigens in zijn recht staande, geen enkele duidelijkheid heeft willen verschaffen omtrent zijn motieven. Hij heeft slechts in algemene bewoordingen zijn spijt betuigd, doch dat slechts omdat de dood van beide slachtoffers een gegeven is. De nabestaanden zullen, vanwege dit stilzwijgen van verdachte, nimmer te weten komen waarom en op welke wijze precies de slachtoffers om het leven zijn gekomen hetgeen doorgaans als een onverdraaglijk gegeven moet worden aanvaard.


De rechtbank veroordeelt de verdachte tot een gevangenisstraf voor de duur van 30 jaren.