weebly reliable statistics
Wim van Ravenswaaij - Moordzaken.com
Wim van Ravenswaaij

Uit Moordzaken.com

Ga naar: navigatie, zoeken
WimvanRavenswaaij.jpg
 
Wim van Ravenswaaij
Leeftijd 67 jaar
Datum 30 maart 2008
Moordplaats Veenendaal
Moordwijze Verstikking
Status Opgelost
Misdrijf Doodslag
Straf 16 jaar

De 66-jarige Wim van Ravenswaaij was na zijn pensionering ingetrokken bij zijn 99-jarige moeder om haar te verzorgen. Op maandag 31 maart 2008 deed de thuiszorgservice een gruwelijke ontdekking in de woning van Wim en zijn moeder aan de Parallelweg te Veenendaal. Wim lag levenloos in het huis. Zijn armen en benen aan elkaar gebonden met electriciteitssnoeren, zijn mond gekneveld met een stropdas. De moeder bleef ongedeerd.


Verdachten

Lang heeft de politie geen verdachten kunnen aanhouden. Na diverse oproepen in de media konden enkele Roemenen worden aangehouden. De rechtzaak zal rond maart 2010 plaatsvinden.


Uitspraak

Rechtbank Utrecht, 29 maart 2010

Ook al heeft geen van de verdachten – voor zover zij al hebben verklaard - de dood van Wim beoogd, zij moeten – net als ieder ander – hebben beseft dat het brengen van Wim in de toestand waarin hij is aangetroffen kon leiden tot diens dood. Een andere conclusie is naar het oordeel van de rechtbank niet serieus te nemen. Zelfs toen Wim moeilijk ademde en benauwd was, hebben verdachten hem niet uit zijn benarde toestand bevrijd.

De rechtbank voegt hier nog aan toe dat, zelfs al zou Wim nog in leven zijn geweest toen verdachten de woning verlieten, deze omstandigheid geen afbreuk doet aan het vorenstaande. Verdachten mochten er immers in dat geval redelijkerwijs niet op vertrouwen dat tijdig doeltreffende hulp aanwezig zou zijn. Het uitgeoefende geweld was daarvoor te fors. De verdachten moeten dat hebben beseft.


De rechtbank heeft met afgrijzen kennis genomen van het kille en berekenende gedrag van verdachte en zijn mededaders, zowel voor en tijdens als na de overval. Kennelijk heeft slechts hun eigen belang op de voorgrond gestaan. Er was behoefte aan geld en er werd getracht dat koste wat het kost te verkrijgen.


De rechtbank veroordeelt verdachte tot een gevangenisstraf van 16 jaren.
(Naast deze verdachte, zijn er nog 2 verdachten tot 16 jaar cel veroordeelt. Een derde tot 11 jaar.)