weebly reliable statistics
Jari Huisman - Moordzaken.com
Jari Huisman

Uit Moordzaken.com

Ga naar: navigatie, zoeken
JariHuisman.jpg
 
Jari Huisman
Leeftijd 4 weken
Datum 28 december 2004
Moordplaats Gouda
Moordwijze Geweld
Status Opgelost
Misdrijf Doodslag
Straf 1 jaar voorwaardelijk

Op 17 december 2004 was Alex van P. voor het eerst alleen thuis met zijn vier weken oude baby, Jari Huisman. Alex gaf de baby een flesje waarvan het speentje verstopt bleek zodat er geen melk meer uitkwam. De baby begon te huilen en daarop werd verdachte boos. Hij gooide woedend het flesje weg, ging staan en pakte Jari met beide handen onder zijn armpjes vast en schudde hem door elkaar. Hij bewoog daarbij de baby van zich af en naar zich toe, waarbij het hoofdje echt bungelde. Alex schudde de baby op deze manier 20 tot 30 seconden door elkaar. Het hoofdje ging in ieder geval meerdere keren heen en weer. Toen Jari bleek en slap was stopte de verdachte met schudden. Jari had gesloten ogen en was stil: hij gaf geen enkele reactie meer, wat Alex ook probeerde. Toen de moeder van Jari korte tijd later weer thuiskwam vertelde Alex niet wat hij had gedaan met Jari. Het werd de moeder al snel duidelijk dat er iets niet goed was met Jari en dat ze naar een dokter moesten. Via de huisarts en het ziekenhuis werd de baby uiteindelijk per ambulance overgebracht naar het academisch ziekenhuis in Leiden.

Al snel werd duidelijk dat er sprake was van een zeer ernstige situatie. Het beeld bij binnenkomst in het ziekenhuis was weinig hoopgevend en leek snel te verslechteren. Bij onderzoek werden bloedingen in en op de hersenen en zwelling van het hersenweefsel gevonden. Het hersentrauma ging gepaard met functie-uitval en met ernstige epileptische aanvallen die niet reageerden op behandeling. Jari kreeg in het LUMC een uitvoerige medische behandeling ter onderdrukking van de epileptische hersenactiviteit. Op 25 december 2004 werd de ouders in een gesprek met onder meer de neonatoloog medegedeeld dat als Jari zou blijven leven, hij in een vegetatief stadium zou blijven en dat de behandeling zinloos was. De behandeling werd op 25 december 2004 gestaakt. Jari werd nog wel behandeld voor zijn epileptische aanvallen en hij kreeg morfine toegediend, in oplopende doseringen.

Op 28 december 2004 is Jari overleden.Verdachte

Alex wordt in eerste instantie niet vervolgd, omdat Alex zegt in paniek te hebben gehandeld. Dit blijkt een leugen. Het tweede kindje van hetzelfde stel, Dani, wordt in juni 2006 ook door elkaar geschudt door Alex. Hij loopt blijvend hersenletsel op. Alex wordt hierop aangehouden.Uitspraak

Rechtbank Arnhem, 25 februari 2008


Verdachte heeft verklaard dat hij een zeer extreme reactie heeft gegeven op het huilen van [slachtoffer]. [slachtoffer] kreeg de fles van verdachte en begon te huilen toen het speentje verstopt zat. Verdachte voelde zich gefrustreerd en werd zeer boos. In woede gooide hij het zuigflesje weg, ging staan met [slachtoffer] (onder diens armpjes) in zijn handen en schudde [slachtoffer] heen-en weer (van zich af en naar zich toe). De militaire kamer leidt hier uit af dat verdachte [slachtoffer] boos en met kracht en/of snel door elkaar heeft geschud. Verdachte kan niet met zekerheid zeggen hoe lang hij [slachtoffer] geschud heeft maar schat dat het 20 à 30 seconden heeft geduurd. Verdachte kan evenmin met zekerheid zeggen hoe vaak het hoofdje van [slachtoffer] op en neer is gegaan maar dat was in ieder geval meerdere malen. Hij zag dat het hoofdje van voor naar achter bewoog. Het hoofdje bungelde en bewoog slap mee. Hij is gestopt met schudden toen [slachtoffer] stil, bleek en slap was. Uit dit gedrag van verdachte leidt de militaire kamer af dat verdachte de aanmerkelijke kans op het ontstaan van dodelijk letsel bij [slachtoffer] heeft aanvaard.


De militaire kamer, rechtdoende: Veroordeelt verdachte wegens het bewezenverklaarde tot een gevangenisstraf voor de duur van 1 (één) jaar.
Bepaalt dat deze gevangenisstraf niet tenuitvoer zal worden gelegd, tenzij de rechter later anders mocht gelasten.