Viola Theijs

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
Rouwadvertentie
Naam slachtoffer   Viola Theijs 
Leeftijd  48 jaar  
Datum  17 november 2009 
Moordplaats  Delft 
Status  Opgelost 
Soort misdrijf  Moord 
Straf  TBS 


Viola Theijs

Op dinsdagavond 17 november 2009 meldt een 23-jarige man zich op een politiebureau in Rotterdam met de mededeling dat hij zijn moeder, de 48-jarige Viola Theijs, in haar woning aan de Delftse Van der Lelijstraat heeft doodgestoken.
Viola Theijs laat ook een 6-jarig dochtertje achter. Zij is opgevangen door familieleden.


Verdachte

De man wordt ingesloten. Hij blijkt psychische problemen te hebben. Over de toedracht van de dodelijke steekpartij wil de politie in het belang van het onderzoek geen mededelingen doen.


Uitspraak

Rechtbank 's-Gravenhage, 29 april 2010

Dr. Van Beek rapporteert dat verdachte lijdt aan een ziekelijke stoornis van zijn geestesvermogens in de vorm van een psychotisch toestandsbeeld in het kader van een schizofrene ontwikkeling van het paranoïde type alsmede cannabisafhankelijkheid en geeft aan dat hiervan dit ten tijde van het ten laste gelegde ook sprake was. De psychiater geeft aan dat verdachte zijn moeder heeft vermoord omdat zij hem sinds zijn 5e jaar seksueel zou hebben misbruikt. Kort voordat hij zijn moeder vermoordde zou zij hem hebben gedrogeerd en misbruikt en de dag voor de moord zou verdachte aanwijzingen hebben gekregen dat dit allemaal waar was. Daarbij hoorde verdachte ten tijde van het ten laste gelegde stemmen die zeiden dat hij zijn moeder moest vermoorden. Dat verdachte –zoals hij zelf stelt- deze stemmen ook had kunnen negeren lijkt gezien zijn psychotische toestand niet aannemelijk. Door de aanwezigheid van bizarre en paranoïde wanen alsmede de auditieve imperatieve hallucinaties beschikte verdachte ten tijde van het ten laste gelegde totaal niet over zijn vrije wil. De psychiater adviseert om verdachte voor het hem ten laste gelegde, voor zover dat wordt bewezen, ontoerekeningsvatbaar te achten.


De rechtbank neemt de conclusies van het psychiatrisch en psychologisch onderzoek over en maakt die tot de hare. Zij acht verdachte volledig ontoerekeningsvatbaar. Dit betekent dat verdachte niet strafbaar is en dat hij zal worden ontslagen van alle rechtsvervolging.Teruggeplaatst van "/Viola_Theijs"