Robert Mazur

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
Robert
Naam slachtoffer   Robert Mazur 
Leeftijd  25 jaar  
Datum  12 juni 2008 
Moordplaats  Woerden 
Status  Opgelost 
Soort misdrijf  Mishandeling met de dood tot gevolg 
Straf  Werkstraf, 60 uur 


Robert Mazur

In café Victoria is het op 7 juni 2008 een gewone, drukke, zaterdagavond. In het café zitten vier Polen. Één van hen veroorzaakt wat problemen: een kale/gemillimeterde man met een wit shirt. Hij lijkt een meisje lastig te vallen. Één van de portiers waarschuwt hem en zijn Poolse metgezel van dat moment; als de man nadien doorgaat met lastigvallen van andere klanten verzoekt de portier de twee naar buiten te gaan . De vier Poolse mannen gaan naar buiten. Ze drinken buiten nog even verder. Buiten ontstaat een woordenwisseling met een meisje. Zij voelt zich door een uitlating van de kale Poolse man beledigd en schopt een van de Polen tegen zijn been. Op het terras is na middernacht, dus inmiddels op 8 juni 2008, ook een groep aanwezig die ervoor op een feestje is geweest. Ook van die groep is er een aantal dat dronken of aangeschoten is.

Een van de jongens gaat tussen het meisje en de Polen in staan. Hij vraagt: “What’s the problem?”, de kale Pool daagt uit tot “Fight, one to one”. De Polen lopen weg, maar worden achtervolgd.

De Woerdenaren en de Polen bewegen zich naar de verkeerslichten, een tiental meters verwijderd van café Victoria, op de Utrechtsestraatweg, waar deze kruist met de Stationsstraat. Er volgt een vechtpartij.

De kale Pool krijgt een “vliegende trap” tegen zijn rug, waardoor hij voorover neervalt. De 25-jarige Robert Mazur wordt geslagen en geschopt, waardoor hij op de grond valt. Als hij op de grond ligt, wordt hij geschopt. De kale Pool wordt geslagen. Als hij op de grond ligt wordt hij getrapt tegen zijn lichaam. Hij wordt in ieder geval op zijn rug en bovenlichaam getrapt. Mogelijk wordt hij ook op het hoofd getrapt en tegen het hoofd geslagen. Er werd door meerderen geslagen en/of geschopt naar de op de grond liggende Polen.

Vervolgens worden de vechtenden gescheiden door de baas van café Victoria en een van de beveiligers. Robert Mazur blijft even, buiten bewustzijn, liggen. Wanneer hij weer overeind komt is zijn hoofd fors bebloed. De café-eigenaar en de portier dirigeren de vier Polen naar de kant van de Singel, terwijl de groep Woerdenaren terug gaat naar het terras en de stoep voor café Victoria.

Een tijd later treffen de twee groepen wederom. Daarop ontstaat er wederom een confrontatie tussen de Woerdense groep en de Poolse mannen. Twee van hen weten weg te komen, maar Robert en een kennis zitten als ratten in de val. Wederom vallen er rake klappen.

Robert Mazur overlijdt enkele dagen later in het ziekenhuis.


Verdachte

De minderjarige groep jongeren geeft elkaar de schuld van het toebrengen van het dodelijke letsel bij Robert. Er is nooit vast komen te staan welke schop Robert uiteindelijk het leven heeft gekost.


Uitspraak

Rechtbank Utrecht, 23 november 2009

Dit soort uitgaansgeweld heeft een enorme invloed op de samenleving in het algemeen en heeft in het bijzonder een behoorlijke impact gehad op de hechte gemeenschap Woerden, hetgeen ook wel blijkt uit de media-aandacht. Het gevoel van onveiligheid neemt door dit soort incidenten steeds grotere vormen aan. Uitgaansgeweld heeft in de afgelopen jaren al veel dodelijke slachtoffers gemaakt. Helaas was dit ook in Woerden op 8 juni 2008 het geval.

Gelet op het bovenstaande acht de rechtbank in beginsel een onvoorwaardelijke jeugddetentie in overeenstemming met de aard en de ernst van het bewezenverklaarde en de omstandigheden waaronder dit is begaan.


De rechtbank veroordeelt de verdachte tot een werkstraf van 60 uren.