weebly reliable statistics
Toon van Laarhoven - Moordzaken.com
Toon van Laarhoven

Uit Moordzaken.com

Ga naar: navigatie, zoeken
Politie.jpg
 
Toon van Laarhoven
Leeftijd 62 jaar
Datum 24 november 2005
Moordplaats Bergeijk
Moordwijze Slagwapen
Status Opgelost
Misdrijf Moord
Straf 10 jaar + TBS

In de nacht van woensdag op donderdag 24 november 2005 komt er een telefoontje binnen bij de alarmdiensten. De beller, Frank, zegt de medewerker dat hij zojuist zijn vader onder het bloed aangetroffen heeft in bed in hun woning aan de Burgemeester Magneestraat te Bergeijk.

De 62-jarige vader, Toon van Laarhoven, wordt met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Daar overlijdt hij kort na aankomst. Toon blijkt doodgeslagen met een koevoet.


Verdachten

De politie houdt de dan 19-jarige zoon aan. Al snel blijkt dat hij twee vrienden, Pascal S. en Tom van der V., opdracht heeft gegeven zijn vader te vermoorden. Ook deze mannen worden aangehouden. Een grote erfenis is het motief.Uitspraak

Gerechtshof 's-Hertogenbosch, 25 maart 2008

In deze straf die het hof als uitgangspunt neemt, is al rekening gehouden met de volgende omstandigheden:

• Het benemen van iemands leven is de meest ernstige en onomkeerbare aantasting van het hoogste rechtsgoed, te weten het recht op leven.
• Nabestaanden van het slachtoffer wordt onherstelbaar leed aangedaan. Hun leven zal nooit meer hetzelfde zijn. Op geheel andere wijze wordt ook de familie van verdachte door de gebeurtenissen getroffen.
• Ook in de samenleving blijven daden als deze niet zonder gevolgen. De meer directe omgeving (straat, buurt, dorp) wordt opgeschrikt en geschokt door een dergelijke gebeurtenis. En in de samenleving als geheel wakkert het gevoelens van onrust en onveiligheid aan.

Als bijzondere omstandigheden in dit geval die strafverhogend werken heeft het hof het volgende in aanmerking genomen.
• Het betreft hier een vadermoord die door verdachte en zijn mededaders op planmatige wijze is voorbereid, uitgevoerd en afgewerkt.
• Verdachte en zijn mededaders hebben daarbij uit puur geldelijk gewin gehandeld.
• Verdachte is degene geweest die daadwerkelijk geslagen heeft.
• Verdachte heeft het slachtoffer op gruwelijke wijze om het leven gebracht, door hem in zijn slaapkamer met een koevoet/spijkertrekker de schedel in te slaan. Dit moet met name voor de nabestaanden een afschuwelijk schrikbeeld zijn.
• Verdachte heeft er geen blijk van gegeven het leed dat hij heeft aangericht te betreuren.


Het hof veroordeelt de verdachte tot een gevangenisstraf voor de tijd van 10 (tien) jaren en gelast dat verdachte ter beschikking wordt gesteld en beveelt dat de ter beschikking gestelde van overheidswege zal worden verpleegd.


Zoon Frank en vriend Tom krijgen beiden 8 jaar en TBS.