weebly reliable statistics
Suzanne Wisman - Moordzaken.com
Suzanne Wisman

Uit Moordzaken.com

Ga naar: navigatie, zoeken
SuzanneWisman.jpg
 
Suzanne Wisman
Leeftijd 12 jaar
Datum 12 december 2006
Moordplaats Valthermond
Moordwijze Voertuig
Status Opgelost
Misdrijf Moord
Straf 30 jaar & TBS

Op 6 december 2006 rijdt de 12-jarige Suzanne Wisman van de manege in Musselkanaal richting haar huis in Tweede Exloërmond, als zij rond 18:45 uur wordt tegengehouden door de 45-jarige Henk van D. Henk sleurt Suzanne zijn camper in, en rijdt met haar naar een stille weg waar hij haar onzedelijk betast. Hierna sleurt hij het meisje uit de camper de bosjes in, waar hij haar verkracht.

Als Henk van D. weg wil gaan, rijdt hij tegen Suzanne aan. Zij valt op haar knieën, maar weet weer overeind te komen. Henk van D. geeft daarop hard gas, en overrijdt Suzanne. Hierna keert Henk, en rijdt nogmaals over Suzanne heen.

Om kwart over acht wordt Suzanne levenloos aangetroffen op de Valtherdijk te Valthermond.Verdachten

Tien dagen later, op 15 december, wordt Henk aangehouden in zijn woning te Nieuw Buinen. Henk verklaard eerst dat Suzanne vrijwillig bij hem is ingestapt. Later geeft hij toe het meisje van haar fiets te hebben getrokken.Uitspraak

Gerechtshof Leeuwarden, 6 maart 2008


De raadsman van verdachte heeft ter terechtzitting van het hof aangevoerd dat verdachte van moord dient te worden vrijgesproken, nu verdachte weliswaar de tijd heeft gehad om zich te beraden op het genomen of te nemen besluit en de gevolgen daarvan, maar hij in onvoldoende mate over de vaardigheden beschikt om daadwerkelijk van deze gelegenheid gebruik te hebben kunnen maken. De beperkte geestesvermogens van verdachte in combinatie met de stressvolle situatie waarin hij zich bevond, moeten volgens de raadsman leiden tot de conclusie dat van kalm beraad en rustig overleg geen sprake kan zijn geweest. Voor bewezenverklaring van voorbedachte raad is voldoende dat komt vast te staan dat verdachte de tijd heeft gehad zich te beraden op het te nemen of het genomen besluit, zodat de gelegenheid heeft bestaan dat hij over de betekenis en de gevolgen van zijn voorgenomen daad heeft nagedacht en zich daarvan rekenschap heeft gegeven. Of verdachte ook daadwerkelijk gebruik heeft gemaakt van deze gelegenheid, is daarbij niet van belang. Het hof leidt uit de feitelijke gang van zaken af dat verdachte ruimschoots de tijd heeft gehad om zich te beraden.

Vast staat dat verdachte na zijn gruwelijke daden heeft geprobeerd onder de consequenties daarvan uit te komen. Daar is hij meteen mee begonnen. Op de terugweg naar Nieuw Buinen heeft hij de fiets en de tas van Suzanne weggegooid. De volgende dag heeft hij zich ontdaan van zijn kleding, waaronder zijn laarzen en zijn onderbroek. Hij heeft de camper gewassen. Vervolgens is hij naar Duitsland vertrokken. Daar heeft hij een verhaal bedacht om het gebeuren met Suzanne te verklaren, zonder daar zelf voor verantwoordelijk te kunnen worden gesteld. Hij zou door twee buitenlanders met een pistool zijn gedwongen om die vreselijke feiten met Suzanne te plegen. Met dit verzonnen verhaal is hij op 15 december 2006 naar zijn vriend gegaan; die vriend heeft de politie ingeschakeld.


Het Hof veroordeelt verdachte tot gevangenisstraf voor de duur van dertig jaren en gelast dat verdachte ter beschikking wordt gesteld en beveelt dat de ter beschikking gestelde van overheidswege zal worden verpleegd.

Links