weebly reliable statistics
Sylwia Janta - Moordzaken.com
Sylwia Janta

Uit Moordzaken.com

Ga naar: navigatie, zoeken
SylwiaJanta.jpg
 
Sylwia Janta
Leeftijd 23 jaar
Datum 8 december 2007
Moordplaats 's Gravenhage
Moordwijze Geweld
Status Opgelost
Misdrijf Doodslag
Straf 12 jaar

Kliknij tutaj aby przeczytać tę sprawę po Polsku.

Op 8 december 2007 is de 23-jarige Sylwia Janta samen met haar vriend Mehmet A. in het restaurant waar Sylwia werkte. Rond 03:30 uur 's nachts gaan zij naar boven, waar Sylwia woonachtig is. Op enig moment krijgen Sylwia en Mehmet ruzie, waarbij hij haar meermalig hard schopt, slaat en tegen de grond duwt. Sylwia wordt om 06:00 uur gevonden door een vriend van Mehmet, die naar hem op zoek is.Verdachte

Mehmet blijkt gevlucht naar het buitenland. Pas een jaar later kan hij worden aangehouden. Mehmet verklaarde dat Sylwia moet zijn gevallen. De pathaloog anatoom spreekt dit echter tegen.


Uitspraak

Rechtbank 's-Gravenhage, 31 augustus 2009


Verdachte heeft opzettelijk de vrouw met wie hij een buitenechtelijke relatie had, om het leven gebracht en zich aldus schuldig gemaakt aan doodslag. Het handelen van verdachte getuigt van een volkomen gebrek aan respect voor de waarde van het menselijk leven. Verdachte heeft aan een mens zijn kostbaarste bezit - het leven - ontnomen. Ook heeft verdachte daardoor aan de nabestaanden en de vrienden en vriendinnen van het slachtoffer onbeschrijfelijk en onherstelbaar leed toegebracht. Daarnaast heeft deze doodslag, ook buiten de kring van de nabestaanden en vrienden van het slachtoffer, grote onrust en gevoelens van verontwaardiging teweeg gebracht. Op doodslag kan, ter effening van de schok die aan de rechtsorde en in het bijzonder aan de nabestaanden is toegebracht, niet anders worden gereageerd dan met een gevangenisstraf van zeer lange duur. Bij de vaststelling van de duur van de aan verdachte op te leggen gevangenisstraf laat de rechtbank vooral meewegen dat verdachte zich te buiten is gegaan aan excessief geweld jegens het slachtoffer. De rechtbank neemt het verdachte bovendien zeer kwalijk dat hij na het incident is gevlucht naar Turkije en zich eerst na ruim een jaar weer heeft gemeld in Nederland. Voorts neemt de rechtbank in aanmerking dat verdachte tot de dag van heden geen openheid van zaken heeft gegeven over wat er zich die nacht exact heeft afgepeeld. Hierdoor blijven de nabestaanden gissen naar de reden en de exacte toedracht van het overlijden van het slachtoffer. Zij blijven in onzekerheid over de vraag wat er precies in de laatste minuten van het leven van hun dierbare is gebeurd. De rechtbank houdt rekening met de omstandigheid dat verdachte eerder voor geweldsdelicten is veroordeeld.


De rechtbank veroordeelt verdachte tot een gevangenisstraf voor de duur van 12 jaar.