weebly reliable statistics
Savanna de Jongh - Moordzaken.com
Savanna de Jongh

Uit Moordzaken.com

Ga naar: navigatie, zoeken
SavannadeJongh.jpg
 
Savanna de Jongh
Leeftijd 3 jaar
Datum 20 september 2004
Moordplaats Alphen aan den Rijn
Moordwijze Verstikking
Status Opgelost
Misdrijf Doodslag
Straf 6 jaar & TBS


De 3-jarige Savanna de Jongh wordt al sinds haar geboorte met regelmaat mishandeld door haar moeder Sonja. Savanna krijgt vaak geen eten, omdat zij zich niet kan gedragen. Savanna is om die reden ondervoed.

Op maandag 20 september 2004 heeft Sonja weer eens genoeg van Savanna. Zij stopt een washandje in haar mond en bind deze met verband om het hoofd vast, zodat zij het niet uit kan spugen. Hierna duwt zij Savanna onder het bed. Als Sonja Savanna weer onder het bed vandaan haalt is het kleine meisje gestikt.


Verdachten

Sonja en haar partner Mario wikkelen die avond Savanna's lichaampje in een deken en een douchegordijn en stoppen het pakketje in een zak. Hierna leggen zij haar lichaam in de auto en rijden naar Holten. Wanneer zij een weg inrijden waar geen verkeer is toegestaan worden zij staande gehouden door een toevallig passerende agent. Hij vindt Mario en Sonja erg zenuwachtig en vraagt of hij in de auto mag kijken. Hij vindt -dus bij toeval- het lichaam van Savanna. De twee hadden ook een schep bij zich.


Uitspraak

Gerechtshof 's-Gravenhage, 26 januari 2006

Het overlijden van Savanna is onomkeerbaar. Het betrof een mensenleven in de meest kwetsbare vorm; een kind van nog geen 3,5 jaar oud. Een kind dat voor haar geestelijke en lichamelijke welzijn volledig afhankelijk was van met name haar moeder. Het korte leven van Savanna moet door het handelen van de verdachte gekenmerkt zijn geweest door pijn, onzekerheid, dreiging en angst als gevolg waarvan Savanna erg moet hebben geleden. De verdachte heeft later op de bewuste dag met haar partner het levenloze lichaam van Savanna omwikkeld met een deken en een douchegordijn, het in een zak gedaan en in de kofferbak van een auto gelegd waarmee zij vervolgens naar Holten zijn gereden. Feiten als de onderhavige roepen in de samenleving gevoelens van verontwaardiging, ontzetting en onbegrip op. Dit soort misdrijven rechtvaardigt daarom een vrijheidsbenemende straf van aanzienlijke duur.Het hof veroordeelt verdachte (Sonja) tot een gevangenisstraf voor de duur van 6 (zes) jaren en gelast dat de verdachte ter beschikking wordt gesteld en beveelt dat de verdachte van overheidswege zal worden verpleegd.


Mario krijgt 3 maanden cel.