Roberto Pohl

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
Geen afbeelding beschikbaar
Naam slachtoffer   Roberto Pohl 
Leeftijd  Onbekend 
Datum  12 augustus 2007 
Moordplaats  Groningen 
Status  Opgelost 
Soort misdrijf  Doodslag 
Straf  2 jaar& TBS 


Roberto Pohl

Tussen Henk T. en Roberto Pohl ontstaat op zondagavond 12 augustus 2007 in de huiskamer van de woning van Henk aan de Kaliumstraat te Groningen ruzie over medicijnen en over rommel die het tijdelijk bij Henk inwonende slachtoffer Roberto in diens woning had gemaakt. Beiden zitten op een bank en Henk is cocaïne aan het snijden met een groot mes. Henk ziet dat Roberto een mes pakt dat naast hem op de bank ligt. Roberto gaat staan met het mes wijzend in de richting van Henk en geeft aan dat iedereen bang is voor hem, maar hij niet. Henk pakt ook een mes en gaat ook staan. Zij lopen op elkaar toe waarop Henk tevergeefs probeert het mes uit de hand van Roberto te schoppen. Henk loopt daarbij een snijwond in zijn linker been op. Vervolgens draait Roberto zich om en loopt met het mes nog in zijn hand naar zijn slaapkamer. Henk rent met zijn mes nog in de hand direct achter hem aan. Komend in de slaapkamer springt hij direct op Roberto en er ontstaat een worsteling, waarbij Henk het slachtoffer met diverse messteken om het leven heeft gebracht.


Verdachte

Een gedeelte uit de 46-jarige Henk zijn verklaring:

Ik vroeg aan hem: "Wat denk je wel niet". Ik zag dat hij op mij afkwam, zichzelf op de borst kloppend en ik hoorde dat hij zei: "Ik ben voor niemand bang". We stonden dicht tegenover elkaar. Ik denk dat we naar elkaar liepen, omdat niemand voor elkaar onder wil doen.

Ik zag dat de punt van het mes in mijn richting wees. Ik zag dat hij aanstalten maakte om naar mij toe te komen. Ik ben toen ook gaan staan. Ik heb vanaf de bank ongeveer 2 stappen schuin links naar voren gezet. We hadden allebei een mes in de hand. Ik had het mes in mijn rechter hand met de punt in de richting van Roberto. Op het moment dat ik zag dat Roberto een stekende beweging in mijn richting maakte, heb ik geprobeerd deze te ontwijken door de arm van Roberto met het mes weg te schoppen.

We gingen staan met zijn tweeën en er werd geschreeuwd. Ik zag dat hij het mes in zijn hand had. Hij had het lemmet in mijn richting. Ik wilde het mes wegschoppen met mijn rechter been. Doordat ik dat wilde doen, voelde ik dat het mes in mijn rechteronderbeen kwam. Ik werd daardoor nog kwader en begon nog harder te schreeuwen.


Uitspraak

Rechtbank Groningen, 13 december 2007

Bij de bepaling van de straf heeft de rechtbank rekening gehouden met de aard en de ernst van het bewezen en strafbaar verklaarde, de omstandigheden waaronder dit is begaan, de persoon van verdachte zoals deze naar voren is gekomen uit de aangaande zijn persoon opgemaakte rapportages, alsmede de vordering van de officier van justitie.

In de psychiatrische onderzoeksrapportage wordt tevens aangegeven dat verdachte een zeer zwakke fysieke en mentale gezondheid heeft en dat zijn levensverwachting beperkt lijkt te zijn tot een aantal jaren. De verwachting is dat verdachte daardoor mentaal niet opgewassen zal zijn tegen een langdurige detentie.


De rechtbank veroordeelt de verdachte voor het bewezen en strafbaar verklaarde tot een gevangenisstraf voor de duur van 24 maanden en gelast dat de veroordeelde ter beschikking wordt gesteld en beveelt dat de terbeschikking-gestelde van overheidswege zal worden verpleegd.Teruggeplaatst van "/Roberto_Pohl"