weebly reliable statistics
Murkje de Vries - Moordzaken.com
Murkje de Vries

Uit Moordzaken.com

Ga naar: navigatie, zoeken
MurkjedeVries.jpg
 
Murkje de Vries
Leeftijd 36 jaar
Datum 2 februari 2008
Moordplaats Kootstertille
Moordwijze Schietwapen
Status Opgelost
Misdrijf Moord
Straf 24 jaar

Op 2 februari 2008 ziet een 44-jarige man uit Harkema de auto van zijn ex-vrouw bij iemand staan en sloeg toen helemaal door. Hij haalde een pistool van huis, reed terug naar de woning waar zijn ex was met een andere man en schoot wild om zich heen. Zijn ex-vrouw werd geraakt, de man schoot hij gericht door het hoofd. In de veronderstelling dat hij dat niet zou overleven, reed hij naar de ex-vrouw van de man die hij net had neergeschoten, die tevens een vriendin was van zijn ex-vrouw. Hij gaf haar de schuld van zijn mislukte huwelijk. De man schoot de deur open van de woning van Murkje de Vries, en zij probeerde in alle paniek door een dakraam te vluchten. Dit mislukte, en zij werd door twee kogels geraakt. Zij overleed in de dakgoot aan twee kogels. De neergeschoten man is voor de rest van zijn leven gehandicapt. Het 8-jarig kind van de doodgeschoten vrouw en de neergeschoten man eveneens getuige van het voorval. Het jongetje stond op de overloop toen zijn vader, bij het eerste voorval, werd neergeschoten.Verdachte

De verdachte legt uitgebreide verklaringen af. Deze zijn te lezen in de uitspraak. De raadsvrouw van de man stelt dat bij hem bijwerkingen zijn opgetreden, die typisch zijn voor het gebruik van de SSRI paroxetine, waarbij als onderbouwing is verwezen naar de verklaringen -schriftelijk en ter terechtzitting afgelegd- van de getuige-deskundige Wolffers. Hieruit blijkt dat bijwerkingen van paroxetine, zoals onrust, akathisie en dwanggedachten over geweld niet ongebruikelijk zijn.Uitspraak

Vooropgesteld dient te worden dat het allerminst aannemelijk is geworden dat verdachte op de dag van de delicten paroxetine heeft ingenomen. Weliswaar is via de raadsvrouw van verdachte de verpakking met drie ontbrekende pillen ingeleverd, maar of verdachte twee van de pillen, zoals hij heeft verklaard, op de betreffende avond heeft ingenomen, is daarmee nog niet vastgesteld.


Het is moeilijk om zich een voorstelling te maken van de gruwelijke details van wat de slachtoffers hebben moeten meemaken. Door middel van de opnames die door de meldkamer van de politie zijn gemaakt via de openstaande 112-lijn wordt een aangrijpende inkijk gegeven in de totale paniek en ontreddering bij de eerste twee slachtoffers toen verdachte met veel geweld en schietend de woning was binnengedrongen. Op dat moment was ook nog een kind van acht jaar, het zoontje van een van de beide slachtoffers, in de woning aanwezig. Het buitensporige geweld met gebruikmaking van een vuurwapen heeft deze slachtoffers volkomen overdonderd en maakte hen bij voorbaat kansloos. Ook het slachtoffer Murkje de Vries, die reeds in bed lag, moet volkomen verbijsterd zijn geweest door de gewelddadige confrontatie met verdachte. De laatste momenten van haar leven zijn afschuwelijk geweest; tijdens haar nachtrust is zij overvallen door bruut geweld, waarbij zij nog in een wanhopige poging om haar leven te redden door het dakraam is geklommen, maar dat mocht haar niet meer baten. Ook zij werd het slachtoffer van de woede van verdachte en zij heeft dat met haar leven moeten bekopen.


De rechtbank zal verdachte tot een langdurige gevangenisstraf veroordelen, gezien de immens ernstige gevolgen voor de slachtoffers en hun nabestaanden.


De rechtbank veroordeelt verdachte tot een gevangenisstraf voor de duur van vierentwintig jaren.