Lies van der Welle

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
Lies
Naam slachtoffer   Lies van der Welle 
Leeftijd  55 jaar  
Datum  29 maart 2010 
Moordplaats  Ooltgensplaat 
Status  Opgelost 
Soort misdrijf  Moord 
Straf  TBS 


Lies van der Welle

De 55-jarige Lies van der Welle rijdt op maandagochtend 29 maart 2010 op de fiets over de Oudelandsedijk te Ooltgensplaat, als hij plots van achter door een auto wordt aangereden. Lies komt op de motorkap terecht, maar valt hieraf waardoor de auto Lies overrijdt. Hij overlijdt vrijwel direct. De bestuurder van de auto is zonder te stoppen doorgereden.


Verdachte

Kort daarop kon ook een verdachte worden aangehouden. Het gaat om een 63-jarige inwoner van Oude-Tonge. Kranten maken melding van een jarenlange ruzie tussen Lies en de aanrijder, maar dit blijkt onjuist. Wel zijn beide mannen in het verleden met elkaar op de vuist gegaan.


Op 8 juli 2010 heeft er een pro-formazitting plaatsgevonden, waarbij het voorarrest met drie maanden is verlengd. Op 21 september zal de volgende zitting plaatsvinden. Ook op deze zitting zal nog geen inhoudelijke behandeling plaatsvinden.


Uitspraak

Rechtbank Rotterdam, 7 december 2010

De verdachte is van 28 mei 2010 tot en met 16 juli 2010 opgenomen geweest in het Pieter Baan Centrum. In die periode is de verdachte onderzocht. Uit het rapport van het Pieter Baan Centrum blijkt - kort gezegd - dat bij de verdachte sprake is van een gebrekkige ontwikkeling van de persoonlijkheid, een depressieve stoornis die momenteel gedeeltelijk in remissie is en een sinds enkele jaren bestaande progressieve ontwikkeling van cognitieve stoornissen. Er is geen sprake van een persoonlijkheidsstoornis in engere zin.

De verdachte heeft het slachtoffer het meest fundamentele recht, zijn recht om te leven, ontnomen. Sinds de dood van het slachtoffer is het leven van de nabestaanden ingrijpend veranderd. De gebeurtenis heeft hen ongelooflijk veel pijn gedaan en doet dat nog steeds, zo blijkt wel uit de schriftelijke slachtofferverklaring die ter terechtzitting is voorgelezen. Het is duidelijk dat geen enkele straf of maatregel het leed van de nabestaanden zal kunnen verzachten. Het ten laste gelegde heeft daarnaast ook een grote impact gehad op allen die daarvan op één of andere wijze getuige zijn geweest.De rechtbank verklaart de verdachte voor het bewezen verklaarde niet strafbaar en ontslaat de verdachte ten aanzien daarvan van alle rechtsvervolging, en gelast dat de verdachte ter beschikking wordt gesteld;Teruggeplaatst van "/Lies_van_der_Welle"