weebly reliable statistics
Kathleen Engels - Cremers - Moordzaken.com
Kathleen Engels - Cremers

Uit Moordzaken.com

Ga naar: navigatie, zoeken
KathleenEngels.jpg
 
Kathleen Engels - Cremers
Leeftijd 30 jaar
Datum 15 maart 2006
Moordplaats Venray
Moordwijze Steekwapen
Status Opgelost
Misdrijf Moord
Straf 18 jaar

Als de man van Kathleen Engels - Cremers op woensdag 15 maart 2006 omstreeks acht uur 's avonds thuis komt, krijgt hij de schrik van zijn leven. Zijn 30-jarige vrouw Kathleen ligt in een plas bloed op de vloer van hun woning. Zij is door meerdere messteken om het leven gekomen.

De twee kinderen van Kathleen en haar man Erik waren op het moment van de moord op hun moeder niet thuis.Verdachte

De dan 35-jarige man van Kathleen, Erik, wordt aangehouden. De rechtbank veroordeeld de man tot 15 jaar gevangenisstraf. Erik gaat in hoger beroep, en wordt daar vrijgesproken. De zaak gaat naar de Hoge Raad.


  • Update

In september 2011 legt Erik een bekentenis af. Erik's psychische toestand zal nader worden onderzocht voordat een veroordeling plaats zal vinden.


Uitspraak

Gerechtshof Arnhem, 15 oktober 2012

De verdachte heeft zijn echtgenote op 15 maart 2006 te Venray van het leven beroofd. Verdachte legt - na verwijzing door de HR (LJN: BK 3359) - in hoger beroep alsnog een gedeeltelijke bekentenis af. Het hof verwerpt de lezing van de verdachte dat een derde bij de levensberoving is betrokken. Sprake van voorbedachte raad. Niet aannemelijk geworden dat verdachte in een opwelling van boosheid of in een waas heeft gehandeld, maar dat verdachte gelet op zijn handelwijze en het tijdsverloop waarin hij heeft gehandeld, over zijn daad en de uitkomst daarvan moet hebben nagedacht.

Zowel het wrede karakter van verdachtes daad – met kans op ontdekking door de kinderen – als de ontwrichtende gevolgen die verdachtes handelen teweeg hebben gebracht in het gezin, brengen het hof ertoe – met het oog op vergelding en generale preventie als strafdoelen – een hogere straf op te leggen dan 15 jaar. Het hof neemt daarbij in aanmerking dat verdachte jarenlang heeft gelogen, en door middel van een samenstel van verdichtsels zijn omgeving heeft misleid, in het bijzonder de nabestaanden van het slachtoffer. Ook nu nog doet hij een poging een deel van de schuld op een ander af te wentelen. Allereerst op de door hem genoemde [onbekende derde], maar in wezen ook op het slachtoffer door steeds te benadrukken dat haar houding hem tot zijn daad gebracht zou hebben. Voor het hof weegt zwaar dat hij de kinderen hun moeder heeft ontnomen, met als gevolg dat zij zonder haar zullen moeten opgroeien en zonder haar hun leven gestalte moeten geven.


Het hof veroordeelt de verdachte tot een gevangenisstraf voor de duur van 18 (achttien) jaren.