weebly reliable statistics
Jan Geurtsen - Moordzaken.com
Jan Geurtsen

Uit Moordzaken.com

Ga naar: navigatie, zoeken
Politie.jpg
 
Jan Geurtsen
Leeftijd 44 jaar
Datum 5 november 2005
Moordplaats Bunnik
Moordwijze Slagwapen
Status Opgelost
Misdrijf Doodslag
Straf 12 jaar

Op zaterdagavond 5 november 2005 gaat de verwarde Alexander B. op zoek naar de aanrander van zijn kinderen. Op landgoed Amelisweerd vindt hij de man, zo denkt hij, en slaat hem dood met een ijzeren pijp. Het slachtoffer, die niets met de aanranding van Alexander's kinderen te maken heeft, is de 44-jarige zwerver Jan Geurtsen.


Verdachte

De zaak wordt uitgezonden door Opsporing Verzocht. Dit leidt ertoe dat de dan 37-jarige Alexander kan worden aangehouden. Alexander had tegenover vrienden ook hints gegeven dat hij met de dood van Jan Geurtsen te maken had.Uitspraak

Rechtbank Utrecht , 7 mei 2007

De rechtbank is van oordeel dat het er bij deze stand van zaken voor moet worden gehouden dat er weliswaar een stoornis bij verdachte aanwezig is, maar dat het feit volledig aan verdachte dient te worden toegerekend. Ook anderszins zijn er naar het oordeel van de rechtbank geen termen aanwezig voor oplegging van de door de officier van justitie gevorderde terbeschikkingstelling met dwangverpleging. De rechtbank acht, alles afwegende, een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van zeer lange duur passend en geboden. De rechtbank heeft hierbij in het bijzonder gelet op de ernst van het feit en het strafblad van verdachte op het gebied van geweldsdelicten. De rechtbank acht gelet hierop een ernstig gevaar voor recidive aanwezig. Gelet hierop en mede in aanmerking genomen dat de rechtbank geen nader beeld heeft gekregen over de persoon van verdachte, nu verdachte door zijn opstelling slechts beperkt onderzoekbaar was, is de rechtbank van oordeel dat alleen een onvoorwaardelijke vrijheidsstraf van na te melden duur een passende reactie vormt, bij welke strafoplegging bescherming van de maatschappij voorop staat. Het is op deze grond dat de rechtbank een gevangenisstraf van langere duur zal opleggen dan door de officier van justitie gevorderd.


De rechtbank veroordeelt de verdachte tot een GEVANGENISSTRAF voor de duur van TWAALF (12) JAREN.