weebly reliable statistics
Joost Vastenhouw - Moordzaken.com
Joost Vastenhouw

Uit Moordzaken.com

Ga naar: navigatie, zoeken
JoostVastenhouw.jpg
 
Joost Vastenhouw
Leeftijd 22 jaar
Datum 3 oktober 2006
Moordplaats Alphen aan de Rijn
Moordwijze Slagwapen
Status Opgelost
Misdrijf Moord
Straf TBS

Als Joost Vastenhouw enkele dagen niet thuis komt, en zijn vader geen contact met hem kan krijgen, geeft hij Joost in oktober 2006 als vermist op.

De politie houdt de huisgenoot van Joost aan; de Chinees Long-Long G. Hij bekend Joost te hebben omgebracht.


Verdachten

Long-Long lijdt aan schizofrenie. Long-Long heeft Joost met een bijl op zijn hoofd geslagen. Nadat Joost was overleden, sneed hij hem in stukken en gooide de stukken in de wok, welke hij opbakte. De lichaamsdelen die overbleven heeft hij verspreid; Gedeeltelijk in een sloot, gedeeltelijk in vuilniszakken.

Als de politie gaat kijken in de sloot, vinden zij enkele botten van Joost.Uitspraak

Rechtbank 's-Gravenhage, 22 juni 2007

De rechtbank is van oordeel dat de veiligheid van anderen, dan wel de algemene veiligheid van personen of goederen, eist dat de maatregel tot terbeschikkingstelling wordt opgelegd. Uit de rapportage blijkt immers dat ten gevolge van de beschreven psychische stoornis van verdachte het gevaar groot is dat verdachte zal recidiveren. Tevens volgt uit de rapportage dat het gevaar op ernstige recidive dusdanig is dat de veiligheid van anderen dan wel de algemene veiligheid van personen of goederen de verpleging van overheidswege van verdachte eist. Uit de rapportage blijkt immers dat verdachte chronisch psychotisch is en zich inmiddels reeds een vorm van recidive heeft voorgedaan.

Verdachte heeft ter terechtzitting aangegeven dat hij inmiddels wel bereid is om medicatie te gebruiken en dat hij sinds enige tijd ook daadwerkelijk medicatie inneemt, hetgeen ten tijde van de rapportage nog niet het geval was. De rechtbank acht dit enerzijds hoopgevend met betrekking tot de bereidheid van verdachte om zich te laten behandelen. Anderzijds neemt deze ontwikkeling ten goede niet weg dat de gronden om tot oplegging van tbs met bevel tot verpleging van overheidswege over te gaan, onverkort aanwezig zijn.


De rechtbank gelast de terbeschikkingstelling van verdachte.