weebly reliable statistics
Henk Schuurman - Moordzaken.com
Henk Schuurman

Uit Moordzaken.com

Ga naar: navigatie, zoeken
HenkSchuurman.jpg
 
Henk Schuurman
Leeftijd 57 jaar
Datum 14 juli 2007
Moordplaats Almere
Moordwijze Steekwapen
Status Opgelost
Misdrijf Doodslag
Straf Geen

Op zaterdagavond 14 juli 2007 reden Henk Schuurman en zijn vrouw Mary over de Kalenderweg te Almere, toen zij door een groepje jongeren werden bekogeld met rauwe eieren. Mary werd door het open raam door een ei geraakt. Henk werd kwaad, stopte de auto en sprak de jongens op hun gedrag aan. Toen zij laks en lacherig reageerde, gaf Henk één van de jongens een duw waardoor deze ten val kwam. Een andere jongen begon zich nu met de woordenwisseling, die al snel overging in geschreeuw, te bemoeien. Er vindt een gevecht plaats tussen de jongeren en Henk. Plots trekt een 16-jarige jongen een mes en steekt de 57-jarige Henk in zijn rug. Henk overlijdt aan zijn verwondingen.


In 2011 wordt ook de zoon van Henk, de 34-jarige Ron Schuurman, doodgestoken tijdens een ruzie.


Verdachte

De 16-jarige verdachte zegt uit noodweer te hebben gehandeld. Henk had hem immers een duw gegeven.Uitspraak

  • Notitie: Het hoger beroep is op dit moment (niet) meer online te vinden. Het hof heeft de jongeman vrijgesproken.

Hieronder de oude rechtbank uitspraak.


Rechtbank Zwolle, 28 februari 2008

De rechtbank acht het beroep op noodweer-exces niet aannemelijk. Alvorens te kunnen komen tot een situatie waarin de grenzen van de noodzakelijke verdediging worden overschreden dient er vastgesteld te worden dat verdachte zich binnen de begrenzing van een noodweersituatie bevond. Ter terechtzitting heeft verdachte zelf verklaard dat de situatie van de vechtpartij van Henk met [medeverdachte] niet zo ernstig was, dat hij het mes had moeten gebruiken. De rechtbank overweegt dat er weliswaar sprake is geweest van een aanranding door Henk van de verdachte en diens vriend, maar dat het gevaar dat hieruit voortvloeide niet zodanig was dat dit op geen andere wijze te keren viel. De rechtbank baseert zich voor dit oordeel op diverse getuigenverklaringen waaruit blijkt dat verdachte niet alleen was op de plaats van de vechtpartij, maar dat er meerdere jongens aanwezig waren die probeerden Henk met schoppen en slaan van hun vriend af te krijgen. Bovendien waren er diverse omstanders aanwezig die zich met de vechtpartij bemoeiden. De rechtbank verbindt hieraan de conclusie dat er geen sprake was van een noodweersituatie en passeert om die reden het beroep op noodweer-exces.


De rechtbank is in dit geval van oordeel dat een onvoorwaardelijke vrijheidsstraf voor de duur van 18 maanden in beginsel noodzakelijk is, omdat aard en ernst van het bewezen en strafbaar verklaarde door een lichtere strafrechtelijke afdoening van de zaak miskend zouden worden.