Henk Dirks

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
Geen afbeelding beschikbaar
Naam slachtoffer   Henk Dirks 
Leeftijd  47 jaar  
Datum  28 oktober 2009 
Moordplaats  Helmond 
Status  Opgelost 
Soort misdrijf  Doodslag 
Straf  12 jaar 


Henk Dirks

Op woensdag 28 oktober 2009 krijgt de 47-jarige Henk Dirks ruzie met een kennis, de dan 47-jarige Henk B.. Henk Dirks had een motor gekocht van Henk B., maar deze niet op zijn naam geschreven. Hierdoor kreeg Henk B. diverse verkeersboetes thuis, en belandt hij zelfs in de cel. Op wie woensdag gaat de ruzie daar ook over. Henk B. ontsteekt in woede, en slaat 40 keer met een bijl op Henk Dirks in. Hij overlijdt ter plekke.


Verdachte

Na de moord meldt Henk B. zich bij de buren, en meldt dat er een dode in de woning naast die van hen legt. Daarna loopt hij het huis van Henk weer in, om een biertje te pakken. Henk wordt niet lang daarna aangehouden.

Henk B. is eerder veroordeeld wegens poging tot moord.


Uitspraak

Rechtbank 's-Hertogenbosch, 15 september 2010

De rechtbank stelt voorop dat het leven het meest wezenlijke en kostbare bezit is dat een mens heeft. Daarom stelt de wet zeer strenge straffen in het vooruitzicht aan degene die opzettelijk een ander van het leven berooft. Verdachte heeft het slachtoffer Henk Dirks, een man van 48 jaar oud, op zeer gewelddadige en gruwelijke wijze om het leven gebracht. Verdachte heeft met een kloofbijl excessief geweld uitgeoefend op met name het hoofd van het slachtoffer. Het slachtoffer moet doodsangsten hebben uitgestaan in de laatste momenten van zijn leven. Ook voor de nabestaanden moet het extra traumatisch zijn geweest om te vernemen wat het slachtoffer in die momenten heeft mee moeten maken. Verdachte heeft de mensen die Henk Dirks lief hadden, in het bijzonder zijn familie, in uitzonderlijke mate leed aangedaan. Hij heeft de kinderen van Henk Dirks hun vader ontnomen en zij zullen verder moeten leven zonder hem. Ook heeft hij met zijn daad de rechtsorde ernstig geschokt, grote onrust teweeg gebracht onder zijn buren en gevoelens van onveiligheid vergroot.

Uit verdachtes Justitiële Documentatie blijkt voorts dat verdachte al eerder voor poging tot moord is veroordeeld tot zeven jaren gevangenisstraf. Ook meer recentelijk is verdachte veroordeeld voor geweldsdelicten. Ook deze omstandigheid weegt de rechtbank ten nadele van verdachte mee bij het bepalen van de strafduur.


De rechtbank veroordeelt verdachte tot een gevangenisstraf voor de duur van 12 jaren.


Teruggeplaatst van "/Henk_Dirks"