weebly reliable statistics
Hannie (Johannes) Haanstra - Moordzaken.com
Hannie (Johannes) Haanstra

Uit Moordzaken.com

Ga naar: navigatie, zoeken
HannieHaanstra.jpg
 
Hannie (Johannes) Haanstra
Leeftijd 48 jaar
Datum 5 september 2011
Moordplaats Drachten
Moordwijze Geweld
Status Opgelost
Misdrijf Doodslag
Straf 10 jaar


Op maandag 5 september 2011 vindt er aan de Robijnekamp te Drachten een massale vechtpartij plaats. De 48-jarige Hannie Haanstra, woonachtig in die straat, gaat buiten kijken wat er nu allemaal aan de hand is. Plots wordt hij door een paar van de vechtersbazen aangevallen. Hannie raakt hierdoor ernstig gewond, en wordt naar het ziekenhuis gebracht. Diezelfde avond overlijdt Hannie aan inwendige bloedingen.


Verdachte

Er worden meerdere verdachten aangehouden. Het onderzoek is nog in volle gang.


Links

Online Condoleance register ter nagedachtenis aan Hannie Haanstra


Uitspraak

Rechtbank Leeuwarden, 30 juli 2012

Verdachte heeft zich samen met twee zonen schuldig gemaakt aan fors geweld tegen personen. Nadat zich op straat een incident had voorgedaan tussen de twee zonen enerzijds en buurtbewoners en bezoekers van een volkswijk in Drachten anderzijds, is verdachte met deze zonen naar de plaats van het voorval gegaan om verhaal te halen en wraak te nemen. In de tuin van een woning in deze volkswijk hebben verdachte en zijn zonen vervolgens gevochten met meerdere personen. Na afloop van dit gevecht waren twee slachtoffers zwaar gewond. Een van deze twee slachtoffers, [slachtoffer 1], is twee dagen later overleden aan zijn verwondingen. Het andere slachtoffer, [slachtoffer 2], heeft blijvend letsel overgehouden aan het geweld dat op hem is uitgeoefend.

Door zijn handelen heeft verdachte zich samen met zijn twee zonen schuldig gemaakt aan doodslag, poging doodslag en openlijk geweld tegen personen. Het hoogste goed als beschermd belang in de wet is daarmee aan [slachtoffer 1] ontnomen, het menselijk leven. Uit de schriftelijke slachtofferverklaring van de nabestaanden van [slachtoffer 1] blijkt de impact van het gebeurde op de nabestaanden, in het bijzonder de vader en zoon van het slachtoffer. [slachtoffer 2] ondervindt nog steeds de fysieke gevolgen van het gevecht. Zijn gezichtsvermogen is nog niet hersteld.

Gelet op de ernst van de feiten en de rol die verdachte daarbij heeft gespeeld, acht de rechtbank alleen een forse onvoorwaardelijke gevangenisstraf passend. Uit het dossier blijkt een proceshouding van verdachte die er op gericht is zijn eigen rol in het geheel te verkleinen en de schuld geheel af te schuiven op zijn zonen, waarvan er één minderjarig is. De rechtbank rekent verdachte deze opstelling en de druk die dit zichtbaar op zijn zonen heeft gelegd zwaar aan. Conform de eis van de officier van justitie zal verdachte worden veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de duur van tien jaar.


De rechtbank veroordeelt de verdachte tot een gevangenisstraf voor de duur van 10 (TIEN) JAREN.