weebly reliable statistics
Gessica Gomes - Moordzaken.com
Gessica Gomes

Uit Moordzaken.com

Ga naar: navigatie, zoeken
GessicaGomes.jpg
 
Gessica Gomes
Leeftijd 12 jaar
Datum 8 juni 2006
Moordplaats Rotterdam
Moordwijze Vergiftiging
Status Opgelost
Misdrijf Doodslag
Straf 8 jaar & TBS

Op 20 juni 2006 vinden voorbijgangers een zak met ledematen in het water in het Mallegat. Twee dagen later wordt er een trollykoffer aangetroffen waar een romp inzit. Op 13 juni 2006 wordt een tas gevonden met een hoofd. Politie onderzoekt de lichaamsdelen, en concluderen dat ze afkomstig moeten zijn van een negroïde tienermeisje. Het meisje was reeds overleden voor zij in stukken werd gezaagd.

Er wordt een reconstructie gemaakt van het hoofd van het meisje. Na ruim een half jaar wordt het meisje herkend als de 12-jarige Gessica Gomes. Het gezin van Gessica was bekend bij jeugdzorg, toch hadden ze haar niet gemist.Verdachte

De vader van Gessica, de dan 46-jarige António Nascimento Gomes wordt aangehouden. Hij ontkent iets met de moord te maken te hebben. In zijn badkamer worden echter veel bloedsporen aangetroffen van zijn 12-jarige dochter.

Op 11 mei 2009 overlijdt António Gomes in het huis van bewaring te Rotterdam.Uitspraak

Rechtbank Rotterdam, 10 december 2007

De rechtbank kan niet vaststellen wat precies de doodsoorzaak is geweest, maar acht het onaannemelijk dat het meisje is gestorven door een dodelijke hoeveelheid olanzapine ( Zyprexa) al zijn in haar lichaam wel sporen daarvan aangetroffen. Dat vloeit voort uit een aantal omstandigheden, bijvoorbeeld het feit, dat waarschijnlijk de in het huis aanwezige hoeveelheid Zyprexa relatief gering zal zijn geweest, nu verdachte al enkele maanden geen Zyprexa meer kreeg voorgeschreven, en hij enkele dagen voor de dood van het meisje klaagde over zijn nieuwe medicatie en zei dat hij liever weer Zyprexa wilde gaan gebruiken. Een buurvrouw beschrijft in de periode rond de dood van het meisje een hevig gestommel in het huis. Ook dat wijst op een gewelddadige dood. Voorts heeft de rechtbank overwogen de wijze waarop verdachte het lichaam heeft gemutileerd erop wijst dat hij de door hem veroorzaakte gewelddadige dood heeft willen verbergen; zijn er verklaringen van een bovenbuurvrouw over heftig gestommel en gebonk; heeft verdachte in het verleden regelmatig geweld toegepast op zijn kinderen en ex-echtgenote (hij heeft haar in 2001 gedreigd in stukken te zullen snijden zodat niemand haar ooit nog zou terugvinden); en heeft aan het bewijs bijgedragen het feit dat verdachte en zijn dochter in isolement leefden, er geen andere dader in beeld is en dat hij op geen enkele manier een verklaring heeft gegeven over de gebeurtenissen rond haar overlijden of met betrekking tot het hem voorgehouden bewijsmateriaal waaruit iets anders zou kunnen blijken. Wel heeft hij een aantal leugens verteld, waaruit kan worden afgeleid dat hij wist dat zij om het leven was gekomen. Ten aanzien van de toerekenbaarheid volgt de rechtbank de conclusie van het Pieter Baan Centrum: verdachte wordt sterk verminderd toerekeningsvatbaar geacht.


De rechtbank veroordeelt verdachte tot een gevangenisstraf voor de duur van acht jaren en gelast dat de verdachte ter beschikking wordt gesteld en beveelt dat de ter beschikking gestelde van overheidswege wordt verpleegd.