weebly reliable statistics
Gersom Francisca - Moordzaken.com
Gersom Francisca

Uit Moordzaken.com

Ga naar: navigatie, zoeken
GersomFrancisca.jpg
 
Gersom Francisca
Leeftijd 28 jaar
Datum 7 juni 2009
Moordplaats Amsterdam
Moordwijze Schietwapen
Status Opgelost
Misdrijf Moord
Straf 10 jaar

Op 7 juni 2009, in de vroege ochtend, rijdt Gersom Francisca na een avondje stappen met zijn vrienden de Willeskopstraat in Amsterdam, waar hij woonachtig is, in. Op het moment dat hij in zijn auto voor zijn woning komt te staan, wordt hij beschoten. De auto rolt nog zo'n 50 meter door en komt tot stilstand tegen een boom. Gersom wordt zwaargewond overgebracht naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis en is daar aan zijn verwondingen overleden.


Verdachte

Op 8 september 2009 is een verdachte aangehouden op de luchthaven Schiphol op verdenking van betrokkenheid bij deze schietpartij. Het betreft de 21-jarige Yaron ter H. Ook wordt er een medeverdachte aangehouden, de 23-jarige Quincy T.


Uitspraak

Rechtbank Amsterdam, 28 april 2010

Verdachte heeft samen met zijn mededader een man opzettelijk van het leven beroofd en zich daarmee schuldig gemaakt aan een van de ernstigste misdrijven die de samenleving kent: moord. Het slachtoffer was een man van 28 jaar, werkzaam als portier in de Brasil Bar, gelegen in het hart van het Amsterdamse uitgaanscentrum. Uit het dossier rijst het beeld op van een sociale, hardwerkende man die aan de ene kant niet over zich laat lopen maar aan de andere kant de problemen die zich in het uitgaanscircuit nu eenmaal voordoen, niet actief opzoekt. Hij laat in elk geval een geliefde en rouwende familieleden achter.

De aanleiding om Gersom Francisca op te zoeken en van nabij neer te schieten ligt in een voortdurende ruzie over de omgang met meisjes in de Brasil Bar en in het hinderlijk parkeren van een auto. Verdachte gedroeg zich al langer irritant en bleef in de buurt van de Brasil Bar rondhangen, ook toen hem de toegang al herhaaldelijk was ontzegd. Verdachte heeft er kennelijk voor gekozen gedurende langere tijd het conflict bewust op te zoeken en in stand te houden. Dat dit voor verdachte en zijn mededader voldoende reden was om Gersom Francisca te doden is verbijsterend. Er spreekt een emotionele kilheid uit die beangstigend en verontrustend is. Verdachte heeft geen enkele vraag willen beantwoorden, heeft geen inzicht willen geven in wat hem heeft bewogen en heeft niet willen meewerken aan onderzoek naar zijn persoon en/of zijn geestvermogens. Dit is verdachte’s goed recht, maar het beneemt de rechtbank zicht op de persoonlijkheid van verdachte. Het is de keuze van verdachte dat de rechtbank bij de bepaling van de straf geen rekening kan houden met omstandigheden van persoonlijke aard.


De rechtbank veroordeelt verdachte tot een gevangenisstraf voor de duur van tien jaar.Links