Francisco de la Fuente Perez

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
Francisco
Naam slachtoffer   Francisco de la Fuente Perez 
Leeftijd  16 jaar  
Datum  16 mei 2009 
Moordplaats  Spijkernisse 
Status  Opgelost 
Soort misdrijf  Moord 
Straf  2 jaar PIJ 


Inhoud

Francisco de la Fuente Perez

Zaterdagavond 16 mei 2009 zijn Salim H., Nick B., en twee meisjes na een avondje uit in het centrum van Spijkenisse richting huis gelopen. Op enig moment heeft Salim zich van het groepje afgesplitst en is hij thuis zijn fiets gaan halen. Toen Salim weer terug was bij de anderen, kwam Francisco de la Fuente Perez hen ter hoogte van het wijkcentrum voorbij lopen. Salim zei tegen Nick: “zullen we hem pakken?”. Nick knikte bevestigend. Nick wist dat Salim wel eens een mes bij zich droeg. Zij zijn Francisco gevolgd naar de flat in de Poolsterstraat. Francisco ging de flat binnen en liep naar de deur die vanuit de centrale hal toegang geeft tot de lifthal. Die deur opende hij om in de lifthal te komen. Nick en Salim liepen vlak achter hem: Francisco hield de deur nog voor hen open zodat Salim met zijn fiets naar binnen kon. Vanuit de centrale hal de lifthal binnenkomend bevindt zich rechts in de lifthal een deur naar het hoofdtrappenhuis en aan de linkerkant een liftdeur. Francisco ging de lift in. Nick hielp Salim met zijn fiets naar binnen. Nadat Salim zijn fiets in het trappenhuis had neergezet, zijn Salim en Nick de trappen op gerend naar de vierde verdieping. Op de vierde verdieping aangekomen, ging Salim door de deur, die vanuit het hoofdtrappenhuis toegang geeft tot de lifthal. Vervolgens ging hij in die hal voor de liftdeur staan, waar de lift met Francisco aankwam. Salim pakte zijn mes en klapte dit mes open. Toen de liftdeur open ging, zette Salim een stap naar voren en stak hij Francisco verscheidene malen met zijn mes, onder meer ter hoogte van zijn hart en links op zijn rug. Het bloed spoot uit Francisco’s lichaam. Nick bevond zich dichtbij de steekpartij, hij zag immers het steken, zag het bloed spuiten en hoorde Francisco zeggen: “Au, wat doe je”. Salim en Nick zijn vervolgens de trap af gerend, naar buiten gegaan en hebben de plaats van het delict verlaten.

Op 17 mei 2009 omstreeks 00:18 uur is Francisco aangetroffen in de lift. Hij lag op zijn rug met zijn hoofd tegen de achterwand van de lift en gaf geen teken van leven. Hij lag in een grote plas bloed.


De lift

Daders

Op 21 maart 2009, hebben Salim en nick in chatsessies op msn elkaar geschreven over het vermoorden van Francisco. Zij hebben elkaar geschreven dat zij hem zouden gaan steken met een mes of gaan neerschieten met een pistool. Nick heeft aangegeven dat hij niet alleen tegenover Francisco wilde komen te staan. Salim heeft geschreven dat hij Francisco in zijn nek zou steken, en ook dat zij zouden kunnen zeggen “pakketje voor u meneer”, om vervolgens naar boven te gaan en hem een mes tussen zijn ribben te steken. Zowel Salim als Nick hebben benadrukt dat het van belang was dat Francisco het niet zou overleven.


Uitspraak

Rechtbank Rotterdam, 19 januari 2010

Gezien de leeftijd van de verdachte ten tijde van het plegen van het delict, ziet de rechtbank aanleiding toepassing te geven aan artikel 77c van het Wetboek van Strafecht,, en aldus het strafrecht voor jeugdigen toe te passen. Dat brengt met zich dat, op grond van de wet, jeugddetentie kan worden opgelegd van maximaal vierentwintig maanden, ook bij een levensdelict als het onderhavige. Tevens is de oplegging van de PIJ-maatregel mogelijk, waarvan de duur twee jaren bedraagt, en die zo nodig kan worden verlengd met maximaal twee jaren tot in totaal maximaal zes jaren. Alles afwegend acht de rechtbank, in overeenstemming met de eis van de officier van justitie, onvoorwaardelijke jeugddetentie voor de duur van vierentwintig maanden en aansluitend daarop de (tot maximaal zes jaren verlengbare) PIJ-maatregel, passend en geboden als straf en maatregel. Met de oplegging van de maximale straf voor jeugdigen wordt recht gedaan aan de ernst van het delict.Links