Edwin Berkemeijer

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
Edwin
Naam slachtoffer   Edwin Berkemeijer 
Artiestennaam   José Ebertos 
Leeftijd  55 jaar 
Datum  26 mei 2007 
Moordplaats  Spijkernisse 
Status  Opgelost 
Soort misdrijf  Moord 
Straf  15 jaar 


Edwin Berkemeijer

Op vrijdagavond 26 mei 2006 is de 46-jarige Becerra Cuallar op bezoek bij de 55-jarige Edwin Berkemeijer in diens woning aan de Ristervoorde te Spijkenisse. Drugssmokkelaar Becerra komt vaker bij Edwin op bezoek, van oorsprong komt hij uit Colombia.

's Avonds gaat de deurbel in de woning, en Becerra doet de deur open. Vrijwel direct wordt hij in zijn hoofd geschoten. Edwin komt op de herrie af, en twee mannen schieten gericht op zijn hoofd. Edwin wordt geraakt, maar de verwondig is niet ernstig, en hij vlucht de badkamer in. De twee mannen doorzoeken het huis. Na enkele minuten trappen de mannen de badkamerdeur open, en schieten Edwin dood. Hierna verlaten zij de woning.

Edwin en Becerra worden pas een week later gevonden door de zoon van Edwin.Verdachte

De twee mannen, waaronder de dan 17-jarige Saïd K., vluchten naar Mexico. Saïd K. wordt later uitgeleverd, samen met de 30-jarige Tamer K., maar deze wordt later vrijgesproken.


Uitspraak

Rechtbank Rotterdam, 27 juni 2008

Verdachte is niet degene geweest die geschoten heeft op de slachtoffers, in die zin is zijn rol kleiner dan die van de schutter. Daarnaast heeft verdachte gedeeltelijk openheid van zaken gegeven. Door zijn verklaringen is de zaak deels opgelost en is de nabestaanden duidelijk geworden wat er met de slachtoffers is gebeurd. Voorts heeft de rechtbank rekening gehouden met de jonge leeftijd van verdachte. Ten tijde van het plegen van de feiten was verdachte nog maar net meerderjarig. Als de feiten iets eerder zouden zijn gepleegd dan zou het minderjarigenstrafrecht mogelijk zijn toegepast. In dat geval zou de straf aanzienlijk lager zijn geweest.

Gelet op de ernst van de feiten hecht de rechtbank geen waarde aan de omstandigheid dat verdachte niet eerder is veroordeeld voor strafbare feiten.

Alles afwegend komt de rechtbank tot de conclusie dat na te melden straf passend en geboden is.


De rechtbank veroordeelt verdachte tot een gevangenisstraf voor de tijd van 15 (vijftien) jaren;Teruggeplaatst van "/Edwin_Berkemeijer"