weebly reliable statistics
Dirk Post - Moordzaken.com
Dirk Post

Uit Moordzaken.com

Ga naar: navigatie, zoeken
DirkPost.jpg
 
Dirk Post
Leeftijd 14 jaar
Datum 17 november 2009
Moordplaats Urk
Moordwijze Steekwapen
Status Opgelost
Misdrijf Moord
Straf 1 jaar & TBS


Op woensdag 18 november 2009 omstreeks 14:00 uur wordt door voorbijgangers een lichaam gevonden in de bosjes van het Urkerbos. Na onderzoek bleek het te gaan om de 14-jarige Dirk Post die op dinsdag 17 november 2009 door zijn ouders als vermist was opgegeven.

Op het lichaam van Dirk worden sporen van geweld aangetroffen.


Verdachte

Op vrijdag 20 november worden drie verdachten aangehouden vanwege betrokkenheid bij de dood van Dirk Post. Zij zijn allen minderjarig. De twee jongste verdachten, van 12 en 13 jaar, worden ondertussen niet meer verdacht van moord. Justitie onderzoekt nog wel of ze medeplichtig zijn en/of van nalatig gedrag kunnen worden beschuldigd. De 15-jarige hoofdverdachte, Jaap van der H., blijft voorlopig in voorarrest.


Links


Uitspraak

Rechtbank Zwolle, 19 oktober 2010

Dirk Post was een vrolijke, spontane, vriendelijke en sociale jongen, zo blijkt uit de verklaringen van zijn nabestaanden. Een jongen van 14 jaar, die genoot van het leven en die nu door zijn geliefden en vrienden verschrikkelijk wordt gemist. Dat op deze gewelddadige manier zijn nog jonge leven door een leeftijdgenoot is beëindigd, leidt bij degenen die hem liefhadden tot gevoelens van onbegrip, woede en intens verdriet. Zoals de moeder van Dirk in haar slachtofferverklaring schreef: “Sinds de fatale dag is alles anders geworden. We missen Dirk. Het leven is moeilijk en zwaar geworden.” En zoals de vader van Dirk het in zijn verklaring ter zitting verwoordde: “Wat was er zo belangrijk dat Dirk er met zijn leven voor moest betalen?” Een rechterlijk vonnis zal die gevoelens niet kunnen verzachten en hierbij geen troost kunnen bieden. Wat de rechter slechts kan, is verdachte straffen en bejegenen binnen de kaders die de wet en het recht daarvoor bieden.

Verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan een zeer ernstig feit. Hij heeft Dirk zijn grootste goed, zijn leven, ontnomen. De rechtbank rekent het verdachte voorts aan dat hij geen volledige openheid van zaken heeft gegeven over zijn handelen en leugenachtige verklaringen heeft afgelegd.

Verdachte is zelf nog een kind en was ten tijde van het plegen van het feit 15 jaar, hetgeen betekent dat het wettelijk maximum van de hem op te leggen vrijheidsstraf één jaar bedraagt. De rechtbank zal, gelet op de ernst van het bewezen verklaarde feit, de verminderde toerekeningsvatbaarheid van verdachte niet in de straftoemeting tot uitdrukking laten komen, aangezien in het jeugdstrafrecht, met zijn mildere strafregime en lagere strafmaxima, reeds een verminderde strafrechtelijke aansprakelijkheid op grond van jeugdige leeftijd wordt aangenomen.


Veroordeelt de verdachte tot jeugddetentie voor de duur van 12 maanden en ;egt aan de verdachte op de maatregel van Plaatsing in een Inrichting voor Jeugdigen.