Dirk Kapteyn

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
Geen afbeelding beschikbaar
Naam slachtoffer   Dirk Kapteyn 
Leeftijd  55 jaar  
Datum  27 januari 2009 
Moordplaats  Voorburg 
Status  Opgelost 
Soort misdrijf  Doodslag 
Straf  3 jaar & TBS 


Dirk Kapteyn

De 55-jarige Dirk Kapteyn nodigde een vriendin van hem uit om op 27 januari 2009 bij hem te komen eten. Nadat de twee hadden gegeten, gingen de twee naar de slaapkamer van Dirk. Hier voelde Dirk aan de borsten van de 39-jarige vrouw. De vrouw duwde Dirk weg, liep naar de keuken om daar een mes te pakken, en liep terug naar Dirk. Als hij haar ziet aankomen met het mes zegt hij: "Je wilt me toch niet vermoorden?", waarop zij antwoord: "Nee, maar je wilde me verkrachten, gek", waarop ze Dirk één maal aan de linkerkant van zijn nek, onder zijn oor stak. Deze steek is dodelijk.


Verdachte

De vrouw is psychisch onstabiel en liep al jaren bij een psychiatrische instelling. Bij de vrouw is sprake van een ernstige borderline persoonlijkheidsstoornis, dat haar impulscontrole zeer beperkt is en dat er onder stress sprake kan zijn van acting-outgedrag.


Uitspraak

Rechtbank 's-Gravenhage, 21 juli 2009

Verdachte heeft de man die zij vrij goed kende met een mes in de hals gestoken en hem zodoende om het leven gebracht. Verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan een zeer ernstig misdrijf, te weten het opzettelijk van het leven beroven van een medemens. Zij heeft daarmee het slachtoffer beroofd van zijn grootste rechtsgoed, te weten zijn recht op leven. Voor een dergelijk ernstig misdrijf ligt in beginsel een langdurige gevangenisstraf voor de hand. Voorts heeft de rechtbank laten meewegen, dat de reeds genoemde deskundigen van oordeel zijn, dat verdachte een langdurige en intensieve behandeling behoeft in een gestructureerde omgeving en de rechtbank het advies TBS met dwangverpleging zal volgen. Omtrent deze maatregel heeft de rechtbank het volgende overwogen.


De rechtbank veroordeelt de verdachte tot een gevangenisstraf voor de duur van 3 jaar en gelast de terbeschikkingstelling van verdachte.


Teruggeplaatst van "/Dirk_Kapteyn"