Breiten Marques

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
Breiten
Naam slachtoffer   Breiten Marques 
Leeftijd  22 jaar  
Datum  27 december 2009 
Moordplaats  Rotterdam 
Status  Opgelost 
Soort misdrijf  Doodslag 
Straf  9 jaar 


Breiten Marques

Zaterdagavond 26 december 2009 zijn bij een ernstig verkeersongeval op de Vierhavensstraat in Rotterdam twee personen om het leven gekomen. Betreft de 48-jarige Lucio Marques en de 78-jarige Cor van der Waal. Rond acht uur kwam een personenauto met vijf inzittenden de Speedwellstraat uitgereden en werd toen geraakt door een pick-up, die bijna 100 kilometer harder dan toegestaan reed. De personenwagen sloeg hierbij over de kop. Hulpdiensten, waaronder het traumateam werden naar de plaats van het ongeval gestuurd. De vijf inzittenden zijn door de brandweer uit het wrak bevrijden. Voor twee van de inzittenden bleek de hulp echter al te laat. De bestuurder van de pick-up truck raakte licht gewond. Alle slachtoffers zijn per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. De politie onderzoekt de toedracht van de aanrijding. Later overleed in het Erasmus MC ook nog een 22-jarige passagier van de personenwagen, de zoon van Lucio, Breiten Marques. Ook zijn 26-jarige neef Decio kwam om het leven.


Verdachte

Na behandeling wordt de bestuurder van de pick-up aangehouden. Hem zal vier keer doodslag ten laste worden gelegd. Twee maanden voor het fatale ongeval had deze bestuurder ook al een ongeluk veroorzaakt.


Uitspraak

Rechtbank Rotterdam, 16 september 2010

De verdachte heeft zich bij twee gelegenheden in een auto schuldig gemaakt aan zeer zware geweldsdelicten. Allereerst heeft hij zich schuldig gemaakt aan een poging tot zware mishandeling door met een bestelauto in te rijden op een jongen, behorende tot een groep personen waarmee hij kort daarvoor ruzie had gehad. Hij heeft die jongen klemgereden tegen een muur. Het feit deze jongen hier alleen een hoofdwond, enkele schaafwonden en een pijnlijk been aan overgehouden heeft is bepaald niet aan de verdachte te danken. Deze gebeurtenis moet zowel voor het slachtoffer als voor degenen die hiervan getuige waren een zeer beangstigende ervaring zijn geweest.

De rechtbank rekent het de verdachte daarbij zwaar aan dat hij zijn bestelauto als het ware als een wapen heeft ingezet tegen degenen die hem en/of zijn moeder volgens hem gekrenkt hadden en tegen wie hij eerder op straat het onderspit had gedolven.

Nog geen twee maanden later heeft de verdachte zich opnieuw schuldig gemaakt aan ongebreideld agressief verkeersgedrag. Ditmaal heeft dit echter geleid tot de dood van vier van de vijf inzittenden van een auto. Slechts één inzittende heeft de aanrijding overleefd, doch zij is niet alleen zelf zwaar gewond geraakt, maar moet ook nog tot in lengte van dagen het verlies van haar familie en buurman dragen.

Aan de nabestaanden is groot en onherstelbaar leed toegebracht, hetgeen ook ter terechtzitting is gebleken toen één van de nabestaanden gebruik maakte van haar spreekrecht. Zij verloor haar vader, broer en een goed bevriende buurman, en haar moeder raakte zwaar gewond. Sinds het ongeval is het leven van de nabestaanden ingrijpend veranderd. De gebeurtenis heeft hen ongelofelijk veel pijn gedaan en doet dat nog steeds. Het is duidelijk dat geen enkele straf het leed van de nabestaanden zal kunnen verzachten. Het ongeval heeft daarnaast ook een grote impact gehad op degenen die daarvan getuige waren en hen die daarover hebben gelezen.

Het verlies van een mensenleven valt niet in een strafmaat uit te drukken. De reactie op het verwijtbare gedrag van de verdachte wel.


De rechtbank veroordeelt de verdachte tot een gevangenisstraf voor de tijd van 9 (negen) jaren;


Teruggeplaatst van "/Breiten_Marques"