weebly reliable statistics
Bas de Lang - Moordzaken.com
Bas de Lang

Uit Moordzaken.com

Ga naar: navigatie, zoeken
BasdeLang.jpg
 
Bas de Lang
Leeftijd 23 jaar
Datum 24 september 2008
Moordplaats Hurwenen
Moordwijze Schietwapen
Status Opgelost
Misdrijf Moord
Straf 30 jaar

Aart de Lang (52) en zijn 23-jarige zoon Bas de Lang werden in de nacht van 23 op 24 september 2008 dood aangetroffen in hun riante villa aan de Wielewaallaan in Hurwenen. De gruwelijke vondst van de twee doodgeschoten mannen werd gedaan door de brandweer, die na een melding van een brandje bij het vrijstaande huis was gaan kijken. De brandhaard bleek zoon Bas, welke in brand was gestoken. Bij de woning werd ook de zwaargewonde 47-jarige Marcel B. uit Hellevoetsluis aangetroffen.Verdachten

Marcel B., wordt aangehouden. Later wordt ook zijn 21-jarige zoon Mark B. aangehouden. Beiden hebben zware brandwonden. Op 11 oktober 2008 wordt in een sloot in Hurwenen het lichaam van de 20-jarige Ricky Scholtz aangetroffen. Hij blijkt later de derde dader te zijn. Marcel en Mark hebben naar eigen zeggen een geldschuld bij een stel "Marokkanen", die dreigen hun en hun familie iets aan te doen. De Marokkanen zouden hen gedwongen hebben Aart en Bas de lang iets aan te doen.


Uitspraak

Rechtbank Arnhem, 4 mei 2010 Nu de rechtbank vast heeft gesteld dat het verhaal dat de verdachten onder bedreiging met vuurwapens door Marokkanen naar Hurwenen zijn gegaan niet geloofwaardig is, kan er ook geen sprake kan zijn van overmacht. De rechtbank verwerpt dit verweer. Ook voor het overige is er niet gebleken van feiten of omstandigheden die de strafbaarheid van verdachte geheel uitsluiten.

Verdachte en zijn medeverdachte hebben zich schuldig gemaakt aan moord op twee mensen, die vooraf werd gegaan en gevolgd door andere gruwelijke daden. Het lichaam en gezicht van Aart vertoonden tekenen van geweld, die er op duiden dat Aart voorafgegaan aan de moord tevens ernstig is mishandeld. In de hals van Bas zijn tekenen van verwurging geconstateerd. Bas is voorts in de brand gestoken. Beide slachtoffers zijn gekneveld geweest en toen, terwijl ze machteloos op de grond lagen doodgeschoten door het hoofd. Dit alles –naar de rechtbank acht- om te voorkomen dat ontdekt zou worden dat verdachten de daders waren van de diefstal van geld.

Aart was een liefhebbende en geliefde vader, zoon en broer. Bas was een liefhebbende en geliefde zoon, broer, kleinzoon en vriend; zijn leven is in de knop gebroken. Onmetelijk leed is toegebracht aan hen die om Aart en Bas gaven. Niets kan hen ooit meer terug brengen.


De rechtbank veroordeelt verdachte wegens het bewezenverklaarde tot een gevangenisstraf voor de duur van 30 (dertig) jaren.


De zoon krijgt ook 30 jaar.


Links