weebly reliable statistics
Baby Jelysa - Moordzaken.com
Baby Jelysa

Uit Moordzaken.com

Ga naar: navigatie, zoeken
BabyJelysa2.jpg
 
Jelysa
Leeftijd 1 jaar
Datum 22 oktober 2007
Moordplaats Amsterdam
Moordwijze Overig geweld
Status Opgelost
Misdrijf Doodslag
Straf Niet strafbaar


In de nacht van 21 op 22 oktober 2007 had de toen 23-jarige Jane in doodsangst doorgebracht. Zij had een psychose, waarin zij meende dat satanisten haar en haar kindje, Jelysa, zouden vermoorden. Op de ochtend van haar daad zwierf ze door de stad. Tegen de avond ging ze naar de Bijenkorf om een jasje te kopen voor haar Jelysa. Met de lift ging zij naar de vierde verdieping.

Rond 18:00 uur zette Jane Van T. haar anderhalf jaar oude dochtertje Jelysa op de balustrade en gooide haar vervolgens naar beneden. Niet veel later sprong ze er zelf achteraan. De baby overleed door de klap op de eerste verdieping, Jane raakte zwaar gewond.Verdachten

Jane lag enkele weken in coma. Zij is aangehouden zodra haar gezondheid dit toeliet. Zij verklaard dat ze twee opties heeft afgewogen: ofwel wachten tot zij en haar dochter de volgende dag door satanisten zouden worden vermoord, ofwel zelf haar dochter en zichzelf van het leven beroven.


Uitspraak

Gerechtshof Amsterdam, 17 september 2010


Verdachte leed ten tijde van het ten laste gelegde aan een ziekelijke stoornis in de vorm van een paranoïde psychose, zonder dat daaraan een gebrekkige ontwikkeling van de geestvermogens ten grondslag heeft gelegen. Alle hiervoor genoemde deskundigen zijn het er over eens dat er bij verdachte op dit moment geen sprake meer is van een psychose en dat deze reeds lang lijkt te zijn uitgeblust.

Omdat het ontstaan van de psychose uit de beschikbare informatie niet kan worden verklaard en de kans op herhaling van delicten als ten laste gelegd alleen bij het opnieuw optreden van een soortgelijke paranoïde psychose bestaat, kan over de kans op herhaling geen uitspraak worden gedaan. De kans op een opnieuw optreden van een dergelijke psychose zoals deze ten tijde van het feit bestond is niet bekend en er zijn dus onvoldoende aanknopingspunten om het recidivegevaar te onderbouwen, aldus de deskundigen Van Kempen en Harari. Zij onthouden zich dan ook van het geven van een advies over het opleggen van een strafrechtelijke maatregel.


Het hof verklaart de verdachte voor het bewezen verklaarde evenwel niet strafbaar en ontslaat haar van alle rechtsvervolging.