weebly reliable statistics
Baby Jason - Moordzaken.com
Baby Jason

Uit Moordzaken.com

Ga naar: navigatie, zoeken
Baby Jason.jpg
 
Jason
Leeftijd 9 weken
Datum 16 juni 2009
Moordplaats Oss
Moordwijze Overig geweld
Status Opgelost
Misdrijf Doodslag
Straf 8 jaar


In de nacht van 15 op 16 juni 2009 tussen 4.30 en 5.00 uur horen de ouders Jason huilen. De vader, Manfred, is nog beneden in de woonkamer en geeft aan dat hij de voeding maakt. Manfred haalt zijn negen weken oude zoontje uit zijn bedje en moeder gaat terug naar bed. Manfred geeft Jason vervolgens de fles. Manfred brengt Jason na de voeding niet meer terug naar bed en blijft in de woonkamer, terwijl moeder boven slaapt.

Om 6.23 uur belt Manfred 112 met de mededeling dat zijn zoontje niets meer doet en niet meer ademt. Vervolgens worden reanimatiehandelingen gestart, aanvankelijk door Manfred zelf en later door het ambulancepersoneel. Het ambulancepersoneel is na een melding, die zij om 6.23 uur heeft gekregen, ter plaatse gegaan. Jason is overgebracht naar het Radboud Ziekenhuis in Nijmegen, waar hij om 14.30 uur overlijdt aan hersenletsel.


Verdachte

Manfred zegt dat hij zijn zoontje per ongeluk heeft laten vallen. Onderzoek wijst uit dat dit niet mogelijk is.


Uitspraak

Rechtbank 's-Hertogenbosch, 7 november 2011

Bij de strafoplegging zal de rechtbank in het bijzonder rekening houden met de volgende uit het onderzoek ter terechtzitting naar voren gekomen omstandigheden ten bezware van verdachte: [slachtoffer] was een 9 weken oude baby, die in de ochtend van 16 juni 2009 volledig afhankelijk was van de zorg van verdachte. Hij is als weerloos slachtoffer ten gevolge van door zijn vader gepleegd geweld op zijn hoofd overleden. Dit schokkende feit veroorzaakt, zoals gebleken uit de slachtofferverklaring van de moeder van [slachtoffer], onherstelbaar leed bij familieleden van [slachtoffer] en hun kring van vrienden, kennissen en andere bekenden. Een feit dat eveneens grote onrust veroorzaakt binnen de gemeenschap. Voorts is gebleken dat verdachte in de nacht dat het feit is gepleegd een aanzienlijke hoeveelheid bier heeft gedronken en cocaïne heeft gebruikt. Middelen die, zeker in combinatie, een ontremmende, negatieve uitwerking kunnen hebben op het gedrag. Verdachte heeft op geen enkele wijze verantwoordelijkheid genomen voor het gepleegde feit. Familieleden verkeren tot op de dag van vandaag in onzekerheid over de precieze toedracht die geleid heeft tot het overlijden van [slachtoffer], welke onzekerheid in het algemeen het rouwproces zal bemoeilijken.

Gelet op de aard van het bewezen verklaarde, ziet de rechtbank geen reden om in strafmatigende zin rekening te houden met het feit dat verdachte ook zelf getroffen is door het verlies van zijn zoon.


De rechtbank veroordeelt verdachte tot een gevangenisstraf van 8 jaar.