weebly reliable statistics
Baby Alex - Moordzaken.com
Baby Alex

Uit Moordzaken.com

Ga naar: navigatie, zoeken
BabyAlexII.jpg
 
Alex
Leeftijd Pas geborene
Datum Mei 2008
Moordplaats Enschede
Moordwijze Verstikking
Status Opgelost
Misdrijf Doodslag
Straf 1,5 jaar & TBS jaar


Zodra Marike H. uit Enschede erachter komt dat ze voor de tweede maal zwanger is, weet zij al dat zij het kindje niet kan of wil houden. Zij maakt een afspraak bij abortuskliniek Bloemenhove in Heemstede, maar gaat niet naar de afspraak toe.

In mei 2008 bevalt Marike op het toilet van een zoon; Alex. Bij Alex zit de navelstreng om zijn nekje, en Marike laat dit zo, zodat Alex stikt.

Alex is Marike's tweede zoon. In 2006 beviel zij van Baby Jurgen


Verdachte

Na de dood van Alex stopt ze hem in een koffer, en zet deze op zolder in haar moeders woning. Hierna hervat ze haar leven. De vaste partner van Marike heeft niets van beide zwangerschappen gemerkt.


Uitspraak

Rechtbank Almelo, 30 november 2009


Hoewel de feiten een aanzienlijke onvoorwaardelijke gevangenisstraf rechtvaardigen, houdt de rechtbank er sterk rekening mee dat doodslag gepleegd door een moeder uit vrees voor de ontdekking van de bevalling door de wetgever, gelet op het daarop gestelde strafmaximum van zes jaren, als aanzienlijk minder strafwaardig wordt beschouwd dan doodslag als bedoeld in artikel 287 Sr. Daarnaast houdt de rechtbank rekening met de persoonlijke omstandigheden van verdachte zoals deze blijken uit de inhoud van het rapport van de deskundigen en uit hetgeen ter terechtzitting aan de orde is geweest. Voorts blijkt dat verdachte voor beide feiten verminderd toerekeningsvatbaar is en dat behandeling van de ernstige persoonlijkheidsproblematiek noodzakelijk is. Het behoeft geen betoog dat het de voorkeur verdient dat met die behandeling zo spoedig mogelijk wordt begonnen. Daarbij geldt dat de op te leggen TBS met verpleging mogelijk langdurige beperking van de vrijheid van verdachte met zich brengt. Ook dat leidt tot beperking van de duur van een gevangenisstraf. Ten slotte is van belang dat verdachte niet eerder is veroordeeld.


De rechtbank veroordeelt verdachte tot een gevangenisstraf van 1 jaar en 6 maanden en gelast dat verdachte ter beschikking wordt gesteld.