weebly reliable statistics
Afira Hof - Moordzaken.com
Afira Hof

Uit Moordzaken.com

Ga naar: navigatie, zoeken
AfiraHof.jpg
 
Afira Hof
Leeftijd 17 jaar
Datum 13 juli 2008
Moordplaats De Cocksdorp
Moordwijze Voertuig
Status Opgelost
Misdrijf Doodslag
Straf 5 jaar


Inhoud

Afira Hof

De 17-jarige Afira Hof reed op 13 juli 2008 omstreekt 21:30 uur op de fiets op de Krimweg op het fietspad. Een vriendin van Afira reed naast haar op haar eigen fiets. Plots komt een auto hun met hoge snelheid tegemoed en rijdt Afira van voren aan. Zij vliegt ruim 30 meter door de lucht en komt in een weiland terecht. Haar vriendin bleef ongedeerd. De bestuurder van de auto reed door zonder te stoppen. Alfira overlijdt die avond om half elf aan haar verwondingen.


Verdachte

De 20-jarige bestuurder van de auto, de Duitser Daniël B., komt op 13 juli 2008, de dag van het ongeluk, samen met een kennis in een auto naar Texel. Daniël begint die dag om 13.00 à 14.00 uur met het drinken van alcohol. In de loop van de middag en de vroege avond drinkt hij 5 à 6 halve liters bier en een aantal slokken likeur. Aan het eind van de middag en het begin van de avond rijdt hij als bestuurder van zijn auto, een Opel Omega, met de kennis naast zich, twee maal via de Krimweg heen en weer naar het strand. Om 20.30 uur à 21.00 uur die avond drinkt verdachte voor het laatst alcohol. Om 21:30 uur rijdt hij daar Alfira aan. Verderop stopt hij, bekijkt de schade aan zijn auto, keert om, en rijdt hij langs de plek, eveneens zonder te stoppen. Een inmiddels gearriveerde agent weet hem even later staande te houden.


Uitspraak

Rechtbank Alkmaar, 4 november 2008

De rechtbank stelt vast dat het hier gaat om een aanrijding tussen een 'sterke' verkeersdeelnemer, te weten de verdachte rijdend in zijn personenauto, en een 'zwakke' verkeersdeelnemer, te weten Afira Hof op haar fiets. Gelet op de uiterlijke verschijningsvorm van de hiervoor weergegeven feiten en omstandigheden, in onderlinge samenhang bezien, is de rechtbank van oordeel dat de verdachte op 13 juli 2008 meerdere beslissingen heeft genomen, waarbij het hem kennelijk telkens om het even is geweest of hij die avond met zijn auto in botsing zou komen met een zwakkere verkeersdeelnemer als Afira Hof. Een dergelijk gevolg heeft de verdachte op de koop toe genomen. De rechtbank is dan ook van oordeel dat de verdachte - door op vorenomschreven wijze te handelen - bewust de aanmerkelijke kans heeft aanvaard dat hij de dood van het slachtoffer zou veroorzaken. De rechtbank neemt hierbij ook in aanmerking dat verdachte op de hoogte was van het wegverloop ter plaatse, na de aanrijding is doorgereden, nog gestopt is om de schade aan zijn auto te bekijken, is teruggekeerd naar de plaats van de aanrijding en vervolgens met hoge snelheid een achtervolger heeft proberen af te schudden. Derhalve heeft verdachte zich ook na de aanrijding niet bekommerd om de risico’s voor andere verkeersdeelnemers.


De rechtbank veroordeelt de verdachte voor het bewezen verklaarde tot een gevangenisstraf voor de tijd van 5 (VIJF) JAREN en ontzegt de verdachte wegens het hiervoor in de rubriek BEWEZENVERKLARING onder 1 primair bewezen verklaarde strafbare feit de bevoegdheid motorrijtuigen te besturen voor de duur van 8 (ACHT) JAREN.
Links


Beeldmateriaal

Hart van Nederland - Zaterdag 19 juli 2008 - Afira Hof.