weebly reliable statistics
Addy Teunissen - Moordzaken.com
Addy Teunissen

Uit Moordzaken.com

Ga naar: navigatie, zoeken

De aanslag tijdens Koninginnedag 2009 was een gebeurtenis die plaats vond op 30 april 2009, toen in Apeldoorn een auto inreed op een optocht waar ook de koninklijke familie deel van uit maakte, met acht doden tot gevolg.

De auto van Karst

De aanslag vond plaats rond 11:50, tijdens de officiële viering van Koninginnedag. Op dat tijdstip reed een personenauto door dranghekken en een mensenmenigte heen, in de richting van een open bus waarmee de koninklijke familie op dat moment een rijtoer door Apeldoorn maakte. De aanslag kostte acht mensen het leven, onder wie de bestuurder van de auto, Karst Tates. De koninklijke familie, op wie volgens de eerst aanwezige officier van de Koninklijke Marechaussee de aanslag gericht was, bleef ongedeerd.


Chronologie van de gebeurtenissen

Ongeveer op het moment dat de open bus van de Loolaan de Zwolseweg op draaide, met de bedoeling om vervolgens langs het monument De Naald de oprijlaan van het paleis op te gaan, kwam met grote snelheid vanuit zuidwestelijke richting een passagiersauto aanrijden.

De auto, een zwarte Suzuki Swift, reed over de Jachtlaan in de richting van de Zwolseweg, ramde afscheidingen, schepte op het kruispunt Jachtlaan-Loolaan 17 mensen uit het publiek en reed vlak langs honderden toeschouwers, waaronder fotografen, journalisten en cameramensen en kwam daarna tot stilstand tegen De Naald. De open bus waarmee de koninklijke familie werd vervoerd reed op dat moment juist langs dat punt, zo'n vijftien meter verderop aan de andere kant van de weg, zodat de koninklijke familie getuige was van de klap. De bus zelf werd niet geraakt. Dit alles was deels live te zien op televisie.

Direct na het incident reed de bus door naar Paleis Het Loo, waar de koninklijke familie in veiligheid werd gebracht. De koningin en haar familie, die getuige waren van de botsing, waren zeer aangeslagen door het gebeuren. De rest van de middag verbleven zij op Kasteel Het Oude Loo, het weekendverblijf van de koningin.

Politieagenten verleenden direct eerste hulp aan de bestuurder. Daarbij zou de bestuurder volgens het Openbaar Ministerie hebben aangegeven dat hij de koninklijke familie zou hebben willen aanrijden. Aangenomen werd dat dit gebeurde direct na de botsing, terwijl hij nog in de auto zat. Hij werd door de brandweer uit de auto gezaagd en ernstig gewond naar een ziekenhuis in Deventer overgebracht. In de ambulance op weg naar het ziekenhuis zou hij ook nog gesproken hebben met begeleidende politiemensen. De gewonden, onder wie een politieagent en een 55-jarige burgermedewerker van de Koninklijke Marechaussee werden overgebracht naar het Lukas-ziekenhuis in Apeldoorn en andere ziekenhuizen in de omgeving.


Er vielen acht doden, drie vrouwen en vijf mannen, waaronder de dader.


Addy

Addy Teunissen

De 52-jarige Addy Teunissen uit Apeldoorn, boekhouder, maar bovenal een wielrenfanaat en een fanatiek postzegelverzamelaar, die bij zijn 75-jarige moeder woonde, trok donderdagochtend nietsvermoedend zijn wielrenoutfit aan om een stuk te fietsen. Hij was helemaal niet van plan om naar het bezoek van de koninklijke familie te gaan kijken. "We denken dat hij op zijn fiets in de buurt kwam en dat hij toen bedacht dat hij met zijn nieuwe mobieltje wel even een foto van de Koningin kon maken voor zijn moeder", vertelt zijn zus Hilda.

Terwijl hij zich onder het publiek mengde, gebeurde het nog altijd onvoorstelbare drama. "Addy stond achteraan en is waarschijnlijk als één van de eersten geschept."


Andere slachtoffers