weebly reliable statistics
Zübeyde Andaç - Moordzaken
Zübeyde Andaç

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
Vrouw.png
Zübeyde Andaç
Leeftijd 32 jaar
Datum 11 maart 2012
Moordplaats Rotterdam
Moordwijze Schietwapen
Status Opgelost
Misdrijf Moord
Straf 18 jaar
ECLI ECLI:NL:RBROT:2012:BY6119

Op zondagmiddag 11 maart 2012 vindt de politie op de Kapiteinsbuurt de zwaargewonde Zübeyde Andaç. Zij is neergeschoten. Het hart van de 32-jarige Zübeyde stopt vlak nadat de hulpdiensten arriveren. Zij proberen haar nog te reanimeren, maar dit blijkt tevergeefs.


Verdachte

De 35-jarige echtgenoot van Zübeyde, Deniz, wordt aangehouden. Hij schoot zijn vrouw neer omdat zij van hem wilde scheiden.


Uitspraak

Rechtbank Rotterdam, 13 december 2012

De verdachte heeft zijn echtgenote, tevens de moeder van hun vier kinderen, op gruwelijke wijze van leven beroofd. Hij heeft daarmee niet alleen haar het meest fundamentele recht op leven ontnomen, maar bovendien hun vier deels nog zeer jonge kinderen hun moeder ontnomen. Zij zullen de rest van hun leven niet alleen met dit onherstelbare verlies moeten leren omgaan, maar daarnaast onder ogen moeten zien dat dit onbeschrijflijke verdriet hen is aangedaan door hun eigen vader. Een vader die ze hierdoor in zekere zin ook hebben verloren. De ter terechtzitting voorgelezen slachtofferverklaring, opgesteld door de oudste dochter, heeft de buitengewoon pijnlijke en treurige gevolgen van verdachtes daad voor de vier jonge kinderen duidelijk naar voren gebracht. Gevolgen die op de rest van hun leven diepe impact zullen hebben. Aangenomen moet worden dat de nabestaanden van het slachtoffer nog lang psychische schade zullen ondervinden.

Verder heeft dit misdrijf plaatsgevonden op klaarlichte dag in de directe nabijheid van een speeltuin, waardoor vele buurtbewoners, waaronder een aantal (jonge) kinderen die in de speeltuin aan het spelen waren, ongewild getuige zijn geweest van de gebeurtenis. Dit moet een beangstigende ervaring zijn geweest, waarvan naar de ervaring leert, nog lange tijd psychisch nadelige gevolgen kunnen worden ondervonden. De verdachte heeft daarnaast door zijn handelen veel maatschappelijke onrust veroorzaakt en gevoelens van ontsteltenis, angst en onveiligheid in de Rotterdamse samenleving teweeg gebracht.

Voorts heeft de verdachte zich schuldig gemaakt aan het voorhanden hebben van een vuurwapen met de bijbehorende munitie. De verdachte heeft dit vuurwapen gericht op twee omstanders die te dicht bij hem in de buurt kwamen. De onderhavige zaak maakt eens te meer duidelijk waarom tegen het ongecontroleerde bezit van vuurwapens streng opgetreden dient te worden.

Zowel het koelbloedige, egoïstische en wrede karakter van verdachtes daad, uitgevoerd op klaarlichte dag voor de ogen van diverse getuigen, waaronder verschillende kinderen, als ook de ontwrichtende gevolgen die zijn handelen nu al teweeg heeft gebracht in het gezin en die de moord op hun moeder in de nabije en verre toekomst nog zal hebben voor verdachtes eigen kinderen, brengen de rechtbank ertoe een hogere straf op te leggen dan door de officier van justitie gevorderd.


De rechtbank veroordeelt de verdachte tot een gevangenisstraf voor de duur van 18 (achttien) jaren.