Willem van Koerten

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
Willem
Naam slachtoffer   Willem van Koerten 
Leeftijd  54 jaar 
Datum  19 augustus 2008 
Moordplaats  Amsterdam 
Status  Opgelost 
Soort misdrijf  Doodslag 
Straf  3 jaar 


Willem van Koerten

Op 17 augustus 2008 bevindt Dion G. zich als bijrijder in een Mini Cooper op het parkeerdek van Ikea te Amsterdam, alwaar hij een kennis laat oefenen met het inparkeren bij een invalidenparkeerplaats. Op een gegeven moment vraagt een verkeersregelaar aan de bestuurder of zij nog lang blijven staan en of hij zo weggaat. Hierop stapt Dion, die op de passagiersstoel zit, uit en zegt tegen de verkeersregelaar: “Ik steek een mes door je heen, lul” en “klootzak, ik sla je op je smoel”. De Mini Cooper rijdt vervolgens weg, maar in de eerste bocht gaat Dion G. achter het stuur. Dion rijdt richting de uitgang maar besluit nog één rondje te rijden, alwaar hij de verkeersregelaar waar hij eerder tegen stond te schreeuwen nogmaals treft.Dionrijdt hard en kijkt de verkeersregelaar bewust kwaad aan. De verkeersregelnaar geeft aan dat de auto recht op hem afkwam waardoor hij aan de kant moest springen.

De Mini Cooper rijdt door met een snelheid die hoger ligt dan op een parkeerdek gebruikelijk en Dion treft dan verderop op het parkeerdek de 54-jarige verkeersregelaar Willem van Koerten, die met zijn armen gespreid op de weg gaat staan voor de auto van Dion. Als Willem midden op de weg komt staan en recht op Dion af komt lopen, laat hij de auto een stukje naar voren komen om de verkeersregelaar het idee te geven dat hij door zal rijden. Willem plaatst daarop zijn handen op de motorkap en loopt een stukje met de auto mee achteruit, waarna Willem op de motorkap terechtkomt.

Terwijl Willem op de motorkap ligt, rijdt Dion door en accelereert. Vervolgens remt Dion krachtig en abrupt, waardoor Willem van de motorkap af valt en met zijn hoofd hard op het wegdek terechtkomt. Willem overlijdt twee dagen later.


Dader

Dion verklaarde dat het nooit zijn bedoeling was om Willem te doden. Hij was boos en opgefokt. Dion is nooit eerder in aanraking gekomen met Justitie.


Uitspraak

Rechtbank Amsterdam, 24 juni 2009


De verdachte heeft bewust de kans aanvaard dat het slachtoffer zou overlijden, door te versnellen en abrupt te remmen, waardoor het slachtoffer van de motorkap viel. Enkele dagen later overleed het slachtoffer aan zijn verwondingen. Daarnaast is verdachte veroordeeld voor het fysiek en verbaal bedreigen van een andere verkeersregelaar. Verdachte heeft door zijn handelen blijk gegeven van een onverschillige houding ten opzichte van niet alleen de verkeersregels –en handhavers, die een publieke taak dienen, maar ook ten opzichte van de gezondheid en het leven van een ander persoon. De rechtbank rekent hem dit zwaar aan.

De rechtbank veroordeelt verdachte tot een gevangenisstraf voor de duur van 4 jaren, waarvan 1 jaar voorwaardelijk. Naast de gevangenisstraf (waarvan 1 jaar voorwaardelijk), krijgt verdachte vijf jaar ontzegging van de rijbevoegdheid en moet hij zich onder toezicht laten stellen van de reclassering.