weebly reliable statistics
Uzman Mirza - Moordzaken.com
Uzman Mirza

Uit Moordzaken.com

Ga naar: navigatie, zoeken
Politie.jpg
 
Uzman Mirza
Leeftijd 32 jaar
Datum 1 mei 2011
Moordplaats Amsterdam
Moordwijze Schietwapen
Status Opgelost
Misdrijf Doodslag
Straf 12 jaar

Op zondag 1 mei 2011 omstreeks 15:00 uur loopt de 32-jarige Uzman Mirza op het Krugerplein te Amsterdam, als hij de 24-jarige Rehman B. tegenkomt. Rehman trekt een pistool en schiet op Uzman. Als deze op de grond valt vuurt Rehman nog twee maal op de weerloze Uzman.

Hulpdiensten proberen het leven van Uzman te redden, maar dit blijkt helaas tevergeefs, hij overlijdt die avond in het ziekenhuis.


Verdachte

Rehman wordt aangehouden. Hij zegt uit noodweer te hebben gehandeld. Het onderzoek is nog in volle gang.


Uitspraak

Rechtbank Amsterdam, 24 januari 2012

Op 1 mei 2011 gaat verdachte op klaarlichte dag willens en wetens de straat op met een geladen wapen. Daarmee aanvaardt hij bewust het risico dat hij dit wapen ook daadwerkelijk zal gaan gebruiken. Verdachte creëert hierdoor in de eerste plaats zelf een situatie waar de maatschappelijke veiligheid in het geding is. Op het moment dat hij het slachtoffer op straat tegenkomt schroomt hij vervolgens niet om het wapen te gebruiken en lost hij meerdere schoten op het slachtoffer in een woonomgeving en in de directe nabijheid van publiek. Er is hierdoor ook gevaar ontstaan voor anderen en heeft hij de gevoelens van algemene veiligheid in gevaar gebracht. Verdachte gaat er van door en het slachtoffer blijft dodelijk gewond achter. De toegesnelde mensen worden geconfronteerd met de zeer ernstig gewonde man en bellen met het alarmnummer. Korte tijd later start een ter plaatse gekomen verbalisant de reanimatie. Desondanks overlijdt het jonge - immers 32 jaar oude - slachtoffer die dag in het ziekenhuis.

De rechtbank rekent het verdachte zwaar aan dat hij zelfs nadat het slachtoffer na het eerste schot volkomen weerloos op de grond was gevallen, zonder mededogen en van korte afstand nog twee keer heeft geschoten op het slachtoffer. Vervolgens is hij rustig weggelopen, heeft het mes richting slachtoffer gegooid en heeft zich daarna ontdaan van zijn wapen. Verdachte heeft door zijn handelen het meest fundamentele recht van het slachtoffer ontnomen, namelijk dat op leven. Door het uiterst gewelddadige handelen van verdachte is de rechtsorde ernstig geschokt.


De rechtbank veroordeelt verdachte tot een gevangenisstraf voor de duur van 12 jaar.