weebly reliable statistics
Toon de Preeuw - Moordzaken
Toon de Preeuw

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
ToondePreeuw2.jpg
 
Toon de Preeuw
Leeftijd 61 jaar
Datum 7 november 2004
Moordplaats Katwijk
Moordwijze Steekwapen
Status Opgelost
Misdrijf Moord
Straf Levenslang (in Duitsland)
ECLI ECLI:NL:GHSGR:2005:AU8933

Op zondag 7 november 2004 komt de 61-jarige Toon de Preeuw aan bij zijn woning in het Belgische Turnhout. Als hij de auto in de garagebox heeft gezet en de deur wil sluiten wordt hij overvallen door twee jongemannen. Zij werken Toon met geweld de kofferbak van zijn eigen auto in, waarmee de daders naar een bank rijden en pinnen met de pas van Toon. Hierna rijden ze verder naar Katwijk, waar ze Toon uit de auto slepen mee het strand op.

Op het strand krijgt Toon de keuze: Of de ijskoude zee inlopen of doodgestoken worden. De zwaargewonde Toon doet een poging naar zee te lopen, maar als hij enkele malen valt wordt hij vastgepakt en wordt zijn keel doorgesneden. Het lichaam van Toon wordt in zee gesmeten. De volgende dag wordt zijn lichaam door vissers gevonden.


Verdachten

De daders, Sven Stamm uit Duitsland en Ira T. uit Rotterdam worden aangehouden. Sven wordt in Duitsland tot levenslang veroordeeld. De uitspraak tegen Ira T. kunt u via de ECLI lezen.


Uitspraak

Gerechtshof 's-Gravenhage, 29 december 2005

De wijze waarop de verdachte en zijn mededader tegen het volstrekt willekeurig gekozen slachtoffer [naam] zijn opgetreden laat zich karakteriseren als laf en wreed. Het tragisch dieptepunt van het gebeuren wordt gevormd door de onder 3 bewezenverklaarde moord. Aan het slachtoffer is op een buitengewoon gruwelijke wijze het leven ontnomen, terwijl aan zijn nabestaanden onherstelbaar leed is toegebracht. De rechtsorde is door deze moord ernstig geschokt. Wel zal het hof, hoewel de verdachte in juridische zin mededader van de laffe en brute moord is, bij de strafoplegging de door de advocaat-generaal geëiste straf matigen, gezien de uiteindelijk toch iets beperktere rol van de verdachte bij het hele complex van gebeurtenissen.


Het hof veroordeelt de verdachte tot een gevangenisstraf voor de duur van 12 (twaalf) jaren.