weebly reliable statistics
Ton Olsman - Moordzaken.com
Ton Olsman

Uit Moordzaken.com

Ga naar: navigatie, zoeken
TonOlsman.jpg
 
Ton Olsman
Leeftijd 17 jaar
Datum 21 november 2010
Moordplaats Bergentheim
Moordwijze Voertuig
Status Opgelost
Misdrijf Doodslag
Straf 5 jaar

Op zondag 21 november rijdt de 17-jarige Ton Olsman op de fiets, samen met enkele vrienden, op de Kanaalweg Oost te Bergentheim als de groep plotseling wordt aangereden door een 27-jarige dronken automobilist. De klap is zo hard dat Ton in het water belandt en overlijdt.


Verdachten

De dronken bestuurder, Bertil L. wordt aangehouden.Uitspraak

Rechtbank Zwolle, 17 maart 2011

Verdachte heeft door zijn onverantwoordelijk rijgedrag aan de (families van de) slachtoffers groot en onherstelbaar leed toegebracht, hetgeen ook ter terechtzitting is gebleken uit hetgeen de vader van (slachtoffer) en (slachtoffer 3) beschreven bij hun spreekrecht. Twee jonge mensen zijn het slachtoffer geworden van dit rijgedrag, waarbij de een het leven heeft verloren en de ander ernstig letsel heeft opgelopen. De familie van (slachtoffer) en (slachtoffer 3) en zijn familie zullen moeten leren leven met de gedachte dat het leven nooit meer hetzelfde zal zijn. De rechtbank rekent het de verdachte zwaar aan dat hij op de bewuste avond een auto is gaan besturen, wetende dat hij stevig alcohol had gedronken en daarbij harder heeft gereden dan een veilig verkeer ter plaatse toeliet. Dit terwijl hij reeds eerder een transactie heeft betaald wegens het rijden onder invloed van alcohol (hetgeen blijkt uit het op zijn naam gesteld uittreksel justitiële documentatie d.d. 26 januari 2011) en diverse malen een transactie heeft betaald voor te hard rijden (hetgeen blijkt uit een op zijn naam gesteld overzicht van het CJIB te Leeuwarden).

De rechtbank is van oordeel dat bij ernstige feiten als de onderhavige enkel een forse onvoorwaardelijke vrijheidsstraf past, omdat aard en ernst van het bewezen en strafbaar verklaarde, gelet ook op het strafrechtelijk verleden van de verdachte, door een lichtere strafrechtelijke afdoening van de zaak miskend zouden worden. Bijzondere omstandigheden die tot een ander oordeel zouden moeten voeren, acht de rechtbank niet aanwezig.

De bewezen verklaarde feiten zijn, in combinatie met het verkeersgedrag van de verdachte in het (recente) verleden, voor de rechtbank reden om naast een gevangenisstraf een ontzegging van de rijbevoegdheid tot het besturen van motorvoertuigen op te leggen. De duur daarvan zal de rechtbank in plaats van de door de Officier van Justitie gevorderde 10 jaren bepalen op 5 jaren, nu die ontzegging niet geëffectueerd wordt, zolang de verdachte rechtens van zijn vrijheid is beroofd, en daarnaast om de verdachte niet elk perspectief op het verkrijgen van die rijbevoegdheid in de toekomst te ontnemen.


De rechtbank veroordeelt de verdachte tot een gevangenisstraf voor de duur van 5 jaren.Links