Thomas van der Bijl

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
Thomas
Naam slachtoffer   Thomas van der Bijl 
Leeftijd  50 jaar  
Datum  20 april 2006 
Moordplaats  Amsterdam 
Status  Opgelost 
Soort misdrijf  Moord 
Straf  14 jaar 


Thomas van der Bijl

Op donderdag 20 april 2006 is de 50-jarige Thomas van der Bijl aanwezig in het cafe van zijn vrouw op de hoek van de Jan van Galenstraat en de Willem de Zwijgerlaan te Amsterdam, wanneer plots enkele mannen binnen komen en meerdere keren op Thomas schieten. Thomas wordt onder andere in zijn hoofd geraakt, en overlijdt ter plekke.


Dader

Er worden zes verdachten aangehouden. Onder hen zijn de schutters; De dan 25-jarige Dwight S. en een vriend van hem, de dan 22-jarige Remy H. Zij hadden een bedrag van 75.000 euro aangeboden gekregen als zij Thomas zouden ombrengen.


Uitspraak

Gerechtshof Amsterdam, 16 november 2009

De verdachte was ten tijde van het begaan van de feiten 21 jaar oud. Los van de feiten waarvoor hij thans wordt veroordeeld, lijkt hij niet in het ‘criminele milieu’ te hebben verkeerd. Bij de feiten waarvoor hij eerder is veroordeeld, gaat het om feiten die vóór zijn achttiende levensjaar zijn begaan, door de kinderrechter zijn berecht en met een relatief lichte straf zijn gesanctioneerd. Hij is via zijn mededader in contact gekomen met een van de opdrachtgevers. De verdachte en zijn mededader hebben deze opdrachtgever, die in het ‘criminele milieu’ verkeerde, benaderd in de veronderstelling dat zij via hem geld konden verdienen met de handel in verdovende middelen. Vervolgens heeft deze opdrachtgever samen met een handlanger de verdachte en zijn mededader op abrupte wijze geconfronteerd met de onderhavige opdracht tot liquidatie. De mededader van de verdachte heeft tijdens het vooronderzoek verklaard dat zij, toen hij de opdrachtgever duidelijk maakte dat zij de opdracht terug wilden geven, door die opdrachtgever en diens handlanger onder druk zijn gezet, dat zij daarbij met de dood zijn bedreigd en dat ook in de richting van hun familie dreigementen zijn geuit. Het hof acht aannemelijk dat dit zich heeft voorgedaan. De verdachte heeft zich kennelijk uit die situatie niet losgemaakt en onvoldoende weerstand geboden aan die druk en ten slotte gemeend geen andere oplossing te hebben dan het slachtoffer van het leven te beroven. Van de verdachte had anders mogen worden gevergd en deze omstandigheden verontschuldigen de verdachte geenszins.


Het hof veroordeelt de verdachte tot een gevangenisstraf voor de duur van 14 (veertien) jaren.


Dwight S. krijgt 13 jaar.


Teruggeplaatst van "/Thomas_van_der_Bijl"