weebly reliable statistics
Thomas van Lierop - Moordzaken
Thomas van Lierop

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
ThomasvanLierop.jpg
Thomas van Lierop
Leeftijd 51 jaar
Datum 18 november 2009
Moordplaats Lelystad
Moordwijze Steekwapen
Status Opgelost
Misdrijf Doodslag
Straf 15 jaar
ECLI ECLI:NL:RBZLY:2010:BN6886

Op maandag 23 november 2009 wordt een lichaam gevonden in de bosjes van een park te Lelystad. Na onderzoek bleek het te gaan om de 51-jarige Thomas van Lierop die op woensdag 18 november 2009 door een bevriende relatie als vermist is opgegeven.

Thomas blijkt te zijn doodgestoken.


Verdachte

De volgende dag wordt een 20-jarige verdachte uit Almere aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van Thomas. Zij kenden elkaar via een chatsite, en hadden elkaar al eens eerder ontmoet. Tijdens die eerste ontmoeting hebben er seksuele handelingen plaatsgevonden tussen de verdachte en Thomas. De jongeman had dit opgenomen, en heeft Thomas onder het voorwendsel dat seksueel contact zou gaan plaatsvinden naar de plaats van het delict gelokt en heeft hem op de plaats delict in een zeer kwetsbare positie gebracht. Van meet af aan was verdachte voornemens misbruik van die kwetsbare positie te maken en ging het hem om slechts geldelijk gewin.


Uitspraak

Rechtbank Zwolle, 14 september 2010

Verdachte is nog geen kwartier na dit ernstige steekincident met de van het slachtoffer gestolen bankpas gaan pinnen. Kennelijk gewetenloos en koelbloedig kan verdachte de door het slachtoffer mondeling doorgegeven pincode onthouden en ruim een dag de pinpas van het slachtoffer gebruiken. De rechtbank rekent dit de verdachte zwaar aan. Dat het hem niet is gelukt het slachtoffer nog meer geld afhandig te maken, is louter te danken aan het feit dat het slachtoffer onder bewind stond en maximaal € 100,00 per dag kon pinnen bij een geldautomaat.

Met het plegen van dit feit heeft verdachte het slachtoffer het meest fundamentele recht, namelijk het recht op leven, uitsluitend uit zelfzucht ontnomen. Verdachte heeft de nabestaanden van het slachtoffer onherstelbaar leed toegebracht. Een dergelijk misdrijf draagt een voor de rechtsorde bijzonder schokkend karakter en veroorzaakt sterke gevoelens van onrust en onveiligheid in de maatschappij.

Voor gekwalificeerde doodslag heeft de wetgever bewust gekozen voor een hoger strafmaximum dan op doodslag is gesteld. Het strafmaximum voor een dergelijk strafbaar feit komt in duur overeen met dat van moord, te weten levenslange gevangenisstraf of een tijdelijke gevangenisstraf van ten hoogste dertig jaren. De rechtbank is van oordeel dat – zoals hierboven uiteengezet - reden is tot oplegging van een zeer langdurige onvoorwaardelijke gevangenisstraf van na te melden duur. Blijkens een de verdachte betreffend uittreksel justitiële documentatie van 9 augustus 2010 is de verdachte niet eerder strafrechtelijk veroordeeld. Deze omstandigheid en de jeugdige leeftijd van de verdachte zijn door de rechtbank meegewogen bij de strafoplegging.De rechtbank veroordeelt verdachte tot een gevangenisstraf voor de duur van 15 (vijftien) jaar;