weebly reliable statistics
Thijs Klaassen - Moordzaken
Thijs Klaassen

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
ThijsKlaassen.jpg
 
Thijs Klaassen
Leeftijd 60 jaar
Datum 30 december 2009
Moordplaats Arnhem
Moordwijze Steekwapen
Status Opgelost
Misdrijf Doodslag
Straf 9 jaar
ECLI ECLI:NL:RBUTR:2011:BP1945

Woensdagochtend 30 december werd de 60-jarige Thijs Klaassen door ongeruste buren en familieleden dood gevonden in zijn huis in Arnhem. De politie stelde vast dat Thijs Klaassen, waarschijnlijk al op dinsdagavond 29 december, door een misdrijf om het leven is gekomen.

Thijs Klaassen woonde aan de Noord en Zuidstraat in de Arnhemse wijk Spoorhoek en zat al jaren in de WAO. In de wijk was Thijs Klaassen heel geliefd, omdat hij altijd klaar stond om iedereen bij te staan die hulp nodig had, bijvoorbeeld bij het boodschappen doen. De schok van zijn dood is in de buurt dan ook groot.


Verdachte

Op 2 februari 2010 wordt een 38-jarige verdachte aangehouden. Hij blijft ontkennen iets met de moord op Thijs te maken te hebben.


Uitspraak

Rechtbank Utrecht, 24 januari 2011

Verdachte heeft verklaard dat hij die dag, 29 december 2009, tweemaal eerder bij [slachtoffer] is geweest. Dat lijkt ook te volgen uit de mobiele telefoongegevens en paalgegevens. Hij heeft toen bij [slachtoffer] cocaïne gekocht en die vervolgens gebruikt. Nu verdachte ontkent [slachtoffer] te hebben gedood en er geen andere personen in de woning aanwezig waren, kan naar het motief slechts gegist worden. De rechtbank acht het echter aannemelijk dat de aanleiding voor het misdrijf gelegen is in het cocaïnegebruik van verdachte. De ex-partner van [slachtoffer] heeft verklaard dat verdachte vaker driemaal op een dag cocaïne kwam kopen en dan de derde keer geen geld meer had. Wellicht heeft dit scenario zich ook op 29 december 2009 afgespeeld. Uit het dossier blijkt ook dat verdachte voortdurend geldgebrek heeft en op die bewuste dag een groot deel van zijn maandbudget heeft gebruikt. Meestal verkocht [slachtoffer] de cocaïne in zo’n geval op de pof, volgens de ex-partner. [slachtoffer] wilde deze praktijk beëindigen en zijn openstaande schulden innen, zoals andere afnemers hebben verklaard. De rechtbank acht het niet uitgesloten dat [slachtoffer] om die reden die avond aan verdachte geen cocaïne heeft willen geven en verdachte wellicht daardoor zo woedend is geworden dat hij in razernij [slachtoffer] om het leven heeft gebracht.

Het opzettelijk benemen van het leven van een ander behoort tot de zwaarste categorie strafbare feiten die de wet kent. De rechtsorde wordt door dergelijke feiten ernstig geschokt. Vanzelfsprekend komt alleen een vrijheidsstraf van lange duur voor afdoening van dit feit in aanmerking. Bij het bepalen van de hoogte van de straf heeft de rechtbank de navolgende omstandigheden betrokken. [slachtoffer] is door verdachte op een afschuwelijke wijze om het leven gebracht. Er is door verdachte grof geweld gebruikt. Hij heeft met meerdere wapens vele malen in het lichaam van het slachtoffer gestoken en gesneden. Gelet op de verklaring van getuige [getuige 1], de buurvrouw van het slachtoffer, heeft hij die geweldshandelingen op zijn minst ten dele bewust meegemaakt. Het is nauwelijks voor te stellen hoe gruwelijk dat moet zijn geweest. Nabestaanden, familieleden en vrienden van het slachtoffer zullen de rest van hun leven geconfronteerd blijven met het verlies van het slachtoffer en zich de gruwelijke wijze waarop hij om het leven is gebracht moeten blijven herinneren.


De rechtbank veroordeelt verdachte tot een gevangenisstraf van 9 jaren.