weebly reliable statistics
Theo van Gogh - Moordzaken
Theo van Gogh

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
TheovanGogh.jpg
 
Theo van Gogh
Leeftijd 47 jaar
Datum 2 november 2004
Moordplaats Amsterdam
Moordwijze Schietwapen/Steekwapen
Status Opgelost
Misdrijf Moord
Straf Levenslang
ECLI ECLI:NL:RBAMS:2005:AU0025

Op dinsdagochtend 2 november 2004 fietst de 47-jarige regisseur en columnist Theo van Gogh door de Linnaeusstraat te Amsterdam als hij wordt beschoten door een man op een fiets. Theo springt gewond van zijn fiets en weet de overkant van de straat te bereiken, maar zijn belager achtervolgt hem al schietend, waarbij ook omstanders gewond raken. Uiteindelijk valt Theo zwaargewond op de grond.

Als Theo gewond op de grond ligt loopt de man naar hem toe, pakt een mes, en snijdt de keel van Theo door. Hierna pakt hij een brief, gericht aan de VVD en ex-politica Ayaan Hirsi Ali, en steekt deze door middel van een mes vast in de borst van Theo. Hierna gaat de man er vandoor op de fiets.Verdachte

Omstanders hebben inmiddels de politie gewaarschuwd. Zij zien de man, de toen 26-jarige Mohammed B. al snel niet ver van de Linnaeusstraat fietsen. Zij schieten gericht op Mohammed en raken hem in zijn been. De man wordt aangehouden.


Uitspraak

Rechtbank Amsterdam, 26 juli 2005

Verdachte heeft ter zitting verklaard [slachtoffer] te hebben vermoord uit geloofsovertuiging. Dit sluit terroristisch oogmerk echter niet uit. Bij beantwoording van de vraag of er sprake is geweest van terroristisch oogmerk zijn de volgende omstandigheden van belang. De moord is gepleegd in een drukke straat, tijdens spitsuur, op een bekende Nederlander, en op een gruwelijke wijze. Daar komt bij dat op het lichaam een brief is achtergelaten met dreigende inhoud, niet alleen aan Tweede-Kamerlid [lid van de Staten-Generaal] maar ook aan geheel Nederland. Bovendien heeft verdachte, naar een getuige verklaart, aan een omstander op diens uitroep: “Dit kan toch niet, dit kan je toch niet maken” gereageerd met de mededeling: “Dat kan ik wel en dan weten jullie ook wat je te wachten staat.”

Verdachte heeft filmmaker en columnist [slachtoffer] op gruwelijke wijze vermoord. Hij heeft hem in de Linnaeusstraat in Amsterdam op de fiets ingehaald en hem met een pistool beschoten. [slachtoffer] is gewond van zijn fiets gesprongen en naar de overkant van de straat gerend. Verdachte is hem al schietend achterna gegaan. Hierbij zijn ook twee omstanders door een kogel geraakt. [slachtoffer] is uiteindelijk getroffen door 7 kogels. Terwijl het slachtoffer gewond op straat lag heeft verdachte met een groot mes zijn keel doorgesneden en dit mes vervolgens in zijn borst gedrukt tot aan de wervelkolom. Hierna heeft verdachte met een fileermes een dreigbrief aan Tweede-Kamerlid [lid van de Staten-Generaal] op het lichaam van [slachtoffer] gestoken.

Verdachte heeft vervolgens de patroonhouder weer met patronen gevuld en zijn pistool herladen, en is via het Oosterpark naar de Mauritskade gelopen, waar hij een vuurgevecht met de politie is aangegaan. Verdachte heeft op de Mauritskade 8 politieagenten geprobeerd te vermoorden door op hen te schieten met zijn pistool en 3 politieagenten bedreigd met de dood door met zijn pistool in hun richting te wijzen.

De politie slaagde er uiteindelijk in verdachte in zijn been te schieten om hem aan te houden.

De moord op [slachtoffer] heeft een golf van afschuw en verontwaardiging over Nederland doen gaan. [slachtoffer] is op genadeloze wijze afgeslacht. Dit gebeurde in een drukke straat in Amsterdam-Oost tijdens de ochtendspits. Het is een wonder dat slechts twee omstanders zijn getroffen door rondvliegende kogels.


De rechtbank veroordeelt verdachte tot een levenslange gevangenisstraf.