Sweta Vlasova

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
Geen afbeelding beschikbaar
Naam slachtoffer   Sweta Vlasova 
Leeftijd  42 jaar 
Datum  21 juni 2005 
Moordplaats  Ohé en Laak 
Status  Opgelost 
Soort misdrijf  Moord 
Straf  12 jaar 


Sweta Vlasova

Op dinsdagmiddag 21 juni 2005 zegt de 42-jarige Sweta Vlasova tegen haar zoontje dat zij zo gaan zwemmen. De man van Sweta, Wilbert, ziet in de tas van Sweta haar paspoort en denkt dat zij er met hun zoontje vandoor wil gaan. De twee krijgen ruzie, waarop Wilbert besluit hun zoontje naar zijn ouders te brengen.

Bij terugkomst in zijn eigen woning te Ohé en Laak gaat de ruzie verder. Deze loopt zo hoog op dat Sweta een slakom kapot gooit en tegen Wilbert zegt dat ze hun zoontje meeneemt en dat hij hem nooit meer terug ziet. Hierop wurgt hij Sweta en legt haar lichaam in een kinderzwembadje in de tuin.


Verdachte

Wilbert haalt die avond zijn zoontje op en legt hem thuis in bed. Hierna wikkelt hij het lichaam van zijn vrouw in een stuk plastic, rijdt met haar lichaam in de achterbak naar het Julianakanaal te Echt, en gooit haar erin. Haar lichaam wordt de volgende dag gevonden, Wilbert wordt aangehouden.


Uitspraak

Rechtbank Roermond, 9 maart 2006

Blijkens korte onderbrekingen gescheiden opeenvolging van verscheidene handelingen die gericht waren op de dood van het slachtoffer, heeft verdachte welbewust het besluit genomen het slachtoffer te vermoorden en zijn er daarna verschillende momenten geweest waarop verdachte ook nog de tijd en gelegenheid heeft gehad om over zijn besluit het slachtoffer te doden na te denken en terug te treden op zijn schreden. Verdachte heeft echter zijn besluit door het aanwenden van de verschillende geweldsmogelijkheden doelgericht uitgevoerd. De rechtbank is dan ook van oordeel dat het in het onderhavige geval sprake is van kalm beraad en rustig overleg en acht de ten laste gelegde moord bewezen.

Bij de strafoplegging heeft de rechtbank in het bijzonder rekening gehouden met de gruwelijke wijze waarop verdachte zijn echtgenote van het leven heeft beroofd. Het slachtoffer heeft, gedwongen door de (gevechts)handelingen van verdachte, een strijd op leven en dood moeten leveren, die zij verloren heeft. Het slachtoffer moet bij het afnemen van haar krachten beseft hebben dat zij het door verdachte gebruikte geweld niet zou overleven. Door het doden van zijn echtgenote heeft verdachte niet alleen hun beider zoon van destijds 3 jaar oud, zijn moeder ontnomen, maar ook zal het kind moeten leven met het besef dat juist zijn vader zijn moeder op gruwelijke wijze heeft gedood. Door zijn echtgenote van het leven te beroven heeft verdachte bovendien bij haar familieleden ondraaglijk leed veroorzaakt. De handelwijze van verdachte heeft voorts de rechtsorde in Ohé, maar ook daarbuiten, ernstig geschokt.


De rechtbank veroordeelt verdachte voor het hiervoor bewezenverklaarde tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf voor de tijd van 12 jaar.Teruggeplaatst van "/Sweta_Vlasova"