Steve Elmzoon

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
Geen afbeelding beschikbaar
Naam slachtoffer   Steve Elmzoon 
Leeftijd  45 jaar  
Datum  23 mei 2008 
Moordplaats  Amsterdam 
Status  Opgelost 
Soort misdrijf  Doodslag 
Straf  Noodweer; Vrijspraak 


Steve Elmzoon

Op 22 mei 2008 perst de 45-jarige Steve Elmzoon de dan 41-jarige Frans de G. af. Er wordt een afspraak gemaakt voor een dag later.

Op vrijdag 23 mei ontmoeten de heren elkaar in een kapsalon aan de Stadhouderskade te Amsterdam. Frans is bang, en heeft een pistool meegenomen. Zijn angst blijkt terecht; Steve valt Frans aan met een stroomstootwapen. Hierop pakt Frans zijn pistool en schiet Steve dood.


Dader

Frans vlucht in paniek, maar kan later worden aangehouden. Zoals verwacht gooit hij het op noodweer.Uitspraak

Rechtbank Amsterdam, 18 september 2008

De rechtbank acht de verklaring van verdachte geloofwaardig, mede gelet op het gegeven dat hij later inderdaad zijn dochter van kamp is gaan ophalen en hij al vanaf donderdagavond 22 mei 2008 bezig was te achterhalen wie die [slachtoffer] was en wat hij van hem moest verwachten, getuige zijn telefoongesprekken op die donderdagavond met [persoon 1] en zijn afspraak met [persoon 1] op vrijdagochtend. Naar het oordeel van de rechtbank is de fatale ontmoeting toevallig tot stand gekomen. In deze situatie is naar het oordeel van de rechtbank dan ook geen sprake van het uitlokken van een confrontatie met de afperser, met als doel om zelf - zonder de politie in te lichten - de afpersing te beëindigen, zoals de officier van justitie heeft betoogd. Bovendien hoefde verdachte naar het oordeel van de rechtbank niet te verwachten dat [slachtoffer] zijn dreigementen in de kapperswinkel zou waarmaken. De omstandigheid dat verdachte een wapen bij zich had op het moment dat hij de kapperswinkel in ging, staat dan ook niet aan een geslaagd beroep op noodweer aan de weg.


Op grond van het voorgaande komt de rechtbank tot de conclusie dat het beroep van verdachte op noodweer slaagt. Dientengevolge acht de rechtbank het onder 1 impliciet subsidiair bewezengeachte niet strafbaar.

Verdachte zal dan ook terzake van het onder 1 impliciet subsidiair telastegelegde worden ontslagen van alle rechtsvervolging.Teruggeplaatst van "/Steve_Elmzoon"