Stefan Baczkowski

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
Stefan
Naam slachtoffer   Stefan Baczkowski 
Leeftijd  45 jaar 
Datum  29 september 2006 
Moordplaats  's Gravenhage 
Status  Opgelost 
Soort misdrijf  Moord 
Straf  12 jaar 


Stefan Baczkowski

Op zaterdag 30 september 2006 vinden wandelaars het ontzielde lichaam van een man in madestein te 's Gravenhage. Na onderzoek blijkt het te gaan om de 45-jarige Australiër Stefan Baczkowski. Hij is vijf maal in het hoofd geschoten.


Verdachte

Twee maanden na de moord wordt een verdachte aangehouden. Het is hagenaar Christiaan de Z., een goede vriend van Stefan. Christiaan doet pogingen zichzelf een alibi te verschaffen. Zo vroeg hij zijn moeder voor hem te liegen, dat hij de dag van de moord, vrijdag 29 september, bij haar was.Uitspraak

Rechtbank 's-Gravenhage, 29 november 2007

Verdachte heeft een man, een vriend die hij kende uit zijn woonplaats in Thailand, van het leven beroofd. Het slachtoffer is daarbij vijf maal door het hoofd geschoten. Gelet op het feit dat alle vijf schoten zogenaamde 'opzetschoten' waren kan niet anders worden geconcludeerd dan dat het slachtoffer op koelbloedige wijze om het leven is gebracht. Door dit misdrijf is de nabestaanden van het slachtoffer onherstelbaar leed aangedaan. Verdachte is na het plegen van het feit nog enkele dagen in Nederland gebleven, waarna hij naar zijn verblijfadres in Thailand is afgereisd. Tegenover vrienden en bekenden, waaronder de vriendin van het slachtoffer, deed hij het voorkomen alsof hij niet wist waar het slachtoffer was. Verdachte heeft daarbij kennelijk zijn eigen belang - het niet bekend worden van zijn betrokkenheid bij het feit - laten prevaleren boven het belang van de nabestaanden. Door dit gedrag is de identiteit van het slachtoffer lange tijd onbekend gebleven, waardoor de nabestaanden lange tijd in onzekerheid hebben verkeerd en hen de mogelijkheid is ontnomen van hun dierbare afscheid te nemen of zelfs maar de begrafenis bij te wonen; het slachtoffer was immers al begraven toen zijn identiteit bekend werd en de nabestaanden op de hoogte konden worden gesteld. De rechtbank verklaart wettig en overtuigend bewezen, dat de verdachte het bij dagvaarding onder 1 primair telastgelegde feit heeft begaan en dat het bewezenverklaarde uitmaakt: moord.


De rechtbank veroordeelt verdachte tot gevangenisstraf voor de duur van 12 jaren.
Teruggeplaatst van "/Stefan_Baczkowski"