weebly reliable statistics
Simone Stäbler - Moordzaken
Simone Stäbler

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
Vrouw.png
Simone Stäbler
Leeftijd 49 jaar
Datum 1 oktober 2010
Moordplaats Haren
Moordwijze Slagwapen
Status Opgelost
Misdrijf Doodslag
Straf 6 maanden & behandeling
ECLI ECLI:NL:RBGRO:2011:BP2252

Op zaterdag 2 oktober 2010 vindt de politie het levenloze lichaam van de 49-jarige Simone Stäbler in haar woning aan de Weg voor de Jagerskampen te Haren. Zij is een dag eerder door haar zoon met een hockeystick doodgeslagen.

Verdachte

Haar 17-jaar oude zoon Derck wordt aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van zijn moeder. Volgens eigen zeggen vroeg zijn moeder hem te helpen een einde aan haar leven te maken.

Uitspraak

Rechtbank Groningen, 27 januari 2011

In de rapporten wordt, voor zover hier van belang en zakelijk weergegeven, het volgende geconcludeerd. De uitzonderlijke opvoedingssituatie heeft bij verdachte geleid tot een ernstige vorm van parentificatie en langdurige traumatisering en stagnatie/scheefgroei in zijn persoonlijkheidsontwikkeling in vooral emotionele zin.

Daarnaast is verdachte lijdende aan een al langer bestaande dissociatieve stoornis nao, welke tijdens de toedracht tot en de uitvoering van het tenlastegelegde delict en de uren daarna is geculmineerd in een evidente acute stressstoornis. De dissociatieve verschijnselen in het kader van de acute stressstoornis en in het kader van de langdurige traumatisering binnen de uitzonderlijke gezinssituatie maakten dat verdachte ten tijde van het hem tenlastegelegde het overzicht en oordeel over de voor hem emotioneel beangstigende situatie met het slachtoffer verloor en de zelfcontrole gaandeweg is kwijt geraakt ten tijde van de toedracht, de uitvoering en de eerste periode aansluitend op het delict. De psychiater is van mening dat er bij verdachte ten tijde van het delict sprake is geweest van sterk verminderde toerekeningsvatbaarheid en mogelijk zelfs volledige ontoerekeningsvatbaarheid op het moment dat hij sloeg. De psycholoog is van mening dat verdachte zeer sterk verminderd toerekeningsvatbaar moet worden geacht voor het aan hem tenlastegelegde, waarbij de marge tot volledig ontoerekeningsvatbaar door haar als zeer klein wordt beschouwd.


De rechtbank veroordeelt verdachte voor het bewezen- en strafbaar verklaarde tot een gevangenisstraf voor de duur van 12 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk.

De veroordeelde zal zich ten behoeve van observatie en de daaruit voortvloeiende behandeling van zijn problematiek klinisch laten opnemen in een Forensisch Psychiatrische behandelsetting (FPK) of soortgelijke in samenspraak tussen FPK en reclassering aan te wijzen instelling en aldaar verblijven voor klinische behandeling zolang de leiding van de instelling dat in samenspraak met de reclassering nodig oordeelt voor de maximale duur van één jaar.