weebly reliable statistics
Silvano Cardoso de Oliveira - Moordzaken
Silvano Cardoso de Oliveira

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
SilvanoCardosodeOliveira2.jpg
 
Silvano Cardoso de Oliveira
Leeftijd 20 jaar
Datum 25 juli 2009
Moordplaats Rotterdam
Moordwijze Steekwapen
Status Opgelost
Misdrijf Doodslag
Straf 9 jaar
ECLI ECLI:NL:GHSGR:2011:BS8957

Silvano Cardoso de Oliveira, door familie en vrienden steevast "Sco" genoemd, hield van muziek, vooral rapmuziek. Muziek maakte hij vooral met zijn vrienden, hij zong graag. Silvano ging niet meer naar school, maar had wel weer plannen om zijn studie weer op te pakken.

Op zaterdag 25 juli 2009 besluiten Silvano en zijn vrienden om het Rotterdamse Zomercarnaval te bezoeken. Het is een leuke dag, tot zij op een gegeven moment een conflict met een groep mannen. Silvano en zijn vrienden zijn verstandig, en lopen de andere kant op.

Vlak voor 20:00 uur komen de twee groepen elkaar weer tegen, en deze ontmoeting ontaard in een vechtpartij. Hierbij bezwijkt Silvano, en een vriend van hem raakt zwaargewond.


Verdachten

In deze zaak zijn arrestaties verricht. Het gaat om vijf jongeren. Uiteindelijk wordt maar 1 van hen veroordeeld voor doodslag.


Uitspraak

Gerechtshof 's-Gravenhage, 15 september 2011

De verdachte is tijdens het zomercarnaval in Rotterdam samen met zijn neef betrokken geraakt bij een vechtpartij met het latere dodelijke slachtoffer [slachtoffer 1] en [slachtoffer 3]. Nadat de tegenpartij versterking is gaan halen, is de verdachte met zijn neef weggelopen in de richting van het centraal station. In de Mauritsstraat is het wederom tot een vechtpartij gekomen. Deze keer tussen de verdachte en [slachtoffer 1] en verdachtes neef met [slachtoffer 2] . De verdachte heeft hierbij het slachtoffer [slachtoffer 1] meerdere malen met een mes gestoken, tengevolge waarvan het slachtoffer is komen te overlijden. Voorts heeft hij zich schuldig gemaakt aan een poging tot doodslag door het slachtoffer [slachtoffer 2] verscheidene keren met een mes in zijn onderrug te steken. Door dit disproportionele handelen heeft de verdachte zich schuldig gemaakt aan doodslag en het slachtoffer [slachtoffer 1] het meest fundamentele recht, namelijk het recht op leven, ontnomen. Daarnaast heeft de verdachte de nabestaanden van [slachtoffer 1] onherstelbaar leed aangedaan. Een dergelijk feit draagt een voor de rechtsorde zeer schokkend karakter en veroorzaakt daarnaast gevoelens van onrust, angst en onveiligheid in de samenleving. De omstandigheid dat het slachtoffer [slachtoffer 2] niet aan zijn verwondingen is overleden is een gelukkige, die geenszins aan het handelen van de verdachte te danken is. Het hof rekent het de verdachte bovendien zwaar aan dat deze feiten zijn begaan op de openbare weg, te weten het centrum van Rotterdam, alwaar op dat moment het zomercarnaval werd gevierd. Vele omstanders zijn getuige geweest van deze gewelddadigheden hetgeen voor hen een angstaanjagende en schokkende gebeurtenis moet zijn geweest. De algemene ervaring leert dat slachtoffers van geweldsmisdrijven, niet alleen nog lang last kunnen hebben van toegebracht fysiek letsel, maar ook nog lange tijd de psychische gevolgen daarvan kunnen ondervinden.

In het voordeel van de verdachte houdt het hof rekening met het gegeven dat de verdachte niet eerder met politie en/of justitie in aanraking is geweest en tevens met zijn jonge leeftijd.

Het hof is - alles overwegende - van oordeel dat een geheel onvoorwaardelijke gevangenisstraf van na te melden duur een passende en geboden reactie vormt.


Het hof veroordeelt de verdachte tot een gevangenisstraf voor de duur van 9 (negen) jaren.