weebly reliable statistics
Schijman Kuashi - Moordzaken.com
Schijman Kuashi

Uit Moordzaken.com

Ga naar: navigatie, zoeken
SchijmanKuashi2.jpg
 
Schijman Kuashi
Leeftijd 18 jaar
Datum 15 januari 2005
Moordplaats Culemborg
Moordwijze Steekwapen
Status Opgelost
Misdrijf Moord
Straf 12 jaar

De 18-jarige Schijman Kuashi bevalt op haar 18e van een dochtertje. Een van de broers van Schijman vliegt twee weken later over uit Irak om een uithuwelijking van zus Schijman met haar en hun moeder te bespreken. Als het gesprek op 15 januari 2005 niet verloopt zoals de broer wenst, doet hij alsof hij gaat, en vraagt zijn zus afscheid te nemen. Zodra Schijman dicht bij hem staat pakt hij een mes en steekt zijn zus dood. De moeder van Schijman weet met haar kleindochter te ontkomen.Verdachte

Achteraf bleek de broer zijn zus al enige tijd telefonisch te bedreigen, omdat zij zwanger was (en later beviel) van een kindje waarvan de vader geen moslim is. De man wordt aangehouden.Uitspraak

Rechtbank Breda, 26 januari 2006

De rechtbank overweegt in het bijzonder het navolgende. Verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan moord. Hij heeft zijn zus, [slachtoffer], uit eerwraak om het leven gebracht door haar zestien keer op diverse plaatsen in het lichaam te steken met een mes. Het slachtoffer was een jonge vrouw van achttien jaar die twee weken eerder moeder was geworden.

Het motief van deze moord is gelegen in het feit dat het slachtoffer de eer van haar familie geschonden had; zij was ongehuwd zwanger geraakt van een man die geen moslim is.

Moord is een van de ernstigste delicten uit het Wetboek van Strafrecht. Het doden van een mens is onomkeerbaar en ontneemt het slachtoffer diens kostbaarste bezit: het leven. Dit misdrijf heeft een zeer jonge baby voor de rest van haar leven de moeder ontnomen en onder andere in de naaste omgeving van het slachtoffer een onnoemelijk leed toegebracht. Nu in het onderhavige geval het motief van de moord gelegen is in eerwraak, impliceert dit misdrijf tevens een miskenning van het (in ieder geval in Nederland bestaande) recht van de vrouw om haar leven in te richten op de wijze die zij zelf verkiest.


De rechtbank veroordeelt verdachte tot een gevangenisstraf voor de duur van 12 (twaalf) jaren.