weebly reliable statistics
Salomi Noija - Moordzaken
Salomi Noija

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
SalomiNoija.jpg
 
Salomi Noija
Leeftijd 54 jaar
Datum 31 augustus 2008
Moordplaats Apeldoorn
Moordwijze Verstikking
Status Opgelost
Misdrijf Verkrachting met de dood als gevolg
Straf 8 jaar
ECLI ECLI:NL:GHARN:2011:BR1509

Bewoners van de Wilhelmina Druckerstraat horen op zondagmorgen 31 augustus rond 06.00 uur een knal. De ruiten van het appartement van Salomi Noija zijn als gevolg van een brand uit de kozijnen gesprongen.

Een buur belt de brandweer, die het vuur snel onder controle heeft. Wel wordt hierbij een lichaam van een vrouw gevonden. Het is de 54-jarige Salomi. Zij blijkt door verstikking om het leven te zijn gebracht.


Verdachte

De politie hield in januari en februari 2009 twee verdachten aan. Ze sluit meerdere aanhoudingen niet uit.


Uitspraak

Gerechtshof Arnhem, 13 juli 2011

Het hof heeft bij de straftoemeting in het bijzonder in aanmerking genomen -en vindt daarin de redenen die tot de keuze van een onvoorwaardelijke vrijheidsstraf van de hierna aan te geven duur leiden- dat verdachte op 31 augustus 2008 seks met het slachtoffer heeft gehad in ruil voor drugs en dat verdachte, toen het slachtoffer niet meer wilde, niet is gestopt, maar toch is doorgegaan met seksuele handelingen die het binnendringen (in de zin van artikel 242 Wetboek van strafrecht) van het slachtoffer met zich meebrachten. Verdachte heeft haar daarbij zo krachtig in bedwang gehouden dat het slachtoffer tengevolge daarvan is overleden.

Verdachte heeft vervolgens samen met zijn medeverdachte ter zake van feit 4 getracht zijn sporen uit te wissen door de woning van het slachtoffer, een flat met links en rechts en daarboven andere woningen, in brand te steken, terwijl in de naburige woningen bewoners aanwezig waren die gelet op het tijdstip van de brand mogelijk, zelfs zeer waarschijnlijk gelet op het tijdstip van de brandstichting, nog lagen te slapen. Door dat handelen heeft verdachte voor personen en goederen in de directe omgeving zeer ernstige risico's veroorzaakt. Tot slot heeft het hof in de straftoemeting er rekening mee gehouden dat verdachte de portemonnee van het slachtoffer heeft meegenomen, omdat het van een zekere berekening getuigt, in elk geval niet wijst op paniek of een grote ontsteltenis van hetgeen verdachte die nacht in zijn contacten met het slachtoffer was overkomen.


Het hof veroordeelt de verdachte tot een gevangenisstraf voor de duur van 8 (acht) jaren.