Ruwell Pietersz

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
Ruwell
Naam slachtoffer   Ruwell Pietersz 
Leeftijd  20 jaar  
Datum  30 juni 2009 
Moordplaats  Rotterdam 
Status  Opgelost 
Soort misdrijf  Moord 
Straf  15 jaar 


Ruwell Pietersz

Op dinsdagavond 30 juni 2009, even na elf uur, wordt de 20-jarige Ruwell Pietersz voor een shoarmazaak in het Rotterdamse Hoogvliet neergeschoten. Hij overleed op straat aan zijn verwondingen.

Voorafgaand aan de dag waarop de dodelijke schoten zijn gelost, heeft er een incident plaatsgevonden tussen de verdachte en Ruwell. De aanleiding daarvoor was het feit dat de verdachte zijn ex-vriendin, met wie Ruwell contacten onderhield, had bedreigd en mishandeld in de nacht van 28 op 29 juni 2009. Nadat de verdachte door de politie was verhoord vanwege dit huiselijk geweld en op de middag van 29 juni 2009 was heengezonden, heeft Ruwell hem opgewacht en vond het bedoelde incident plaats. Daarbij is de verdachte naar eigen zeggen door Ruwell met een vuurwapen op het hoofd geslagen en daarbij bloedend gewond geraakt. Nadat de verdachte naar zijn woning was gegaan, is Ruwell diverse malen met een auto langs het huis van de verdachte gereden.


Verdachte

Op zaterdag 4 juli wordt op de Utrechtse Baan in Den Haag een 30-jarige man uit Rotterdam aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van Ruwell. De man is een bekende van het slachtoffer.

De verdachte is de (in zijn beleving) dreigende escalatie niet uit de weg gegaan, maar heeft besloten om zich met een geladen pistool op straat te begeven en horecagelegenheden te bezoeken in de buurt van zijn woning, waar Ruwell de dag daarvoor en ook eerder op de dag herhaaldelijk was langs gereden. Hij heeft geen aangifte gedaan bij de politie en voor de ontstane problemen ook niet eerst hulp gezocht bij anderen. Hij is daarentegen op een zodanige plaats in de horecagelegenheid gaan staan dat hij zijn rivaal kon zien aankomen en is toen dat zo was ook vrijwel meteen op hem is gaan schieten. Onder de geschetste omstandigheden kan het niet anders dan dat de verdachte er tevoren over had nagedacht om aldus te handelen. Het wordt niet aannemelijk geacht dat het vuurwapen slechts door de verdachte was meegenomen om ermee te dreigen. Dit verdraagt zich niet met het feit dat het pistool geladen was en de verdachte daarvan op de hoogte was.


Uitspraak

Rechtbank Rotterdam, 7 april 2010

De verdachte heeft Ruwell Pietersz, die nog maar 20 jaar oud was, vermoord. Hij heeft de confrontatie met zijn slachtoffer afgewacht en hem direct nadat hij hem zag, zonder aarzelen, neergeschoten. Met een pistool heeft hij van korte afstand zeven kogels afgevuurd op het slachtoffer. Al deze schoten waren raak. Het slachtoffer was weerloos en is direct op straat overleden. In ieder geval twee kogels zijn afgevuurd van zeer dichtbij en terwijl het slachtoffer al op de grond lag. Het leven van het nog jonge slachtoffer is hem op deze brute, meedogenloze wijze afgenomen. Daarbij wordt ook betrokken dat de verdachte de moord heeft gepleegd op de openbare weg in het bijzijn van anderen. Het heeft de getuigen ernstig geschokt. Niet uitgesloten is dat zij nog jarenlang de psychische gevolgen ondervinden door wat zij hebben meegemaakt. Meer in het algemeen zorgt een misdrijf zoals deze moord, voor grote onrust en gevoelens van onveiligheid in de samenleving. Dat mensen ongeoorloofd op straat met wapens rondlopen is op zichzelf reeds een omstandigheid die gevoelens van onveiligheid teweeg brengt. Dat wordt nog versterkt als van dat wapen in het openbaar ook daadwerkelijk gebruik wordt gemaakt, zoals de verdachte heeft gedaan, door dat wapen op iemand leeg te schieten.


De rechtbank veroordeelt de verdachte tot een gevangenisstraf voor de duur van 12 (twaalf) jaren.


Teruggeplaatst van "/Ruwell_Pietersz"